1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesikulkuneuvot

Betancuria ikäänsä nähden hyvässä kunnossa

Sunnuntaina Vaasaan saapunut Betancuria-laiva saa jälleen nimekseen Wasa Express. Alus on seilannut Vaasan ja Uumajan välillä viimeksi vuonna 1997. Laivan kunnostamiseen Vaasan ja Uumajan kaupungin omistamalta varustamolta uppoaa rahaa alustavien arvioiden mukaan miljoona euroa. Kuitenkin varustamolta vakuutellaan laivan olevan kohtalaisessa kunnossa.

Kuva: Yle / Jarkko Heikkinen

Betancuria selvitti tänään turvallisuusvirasto Trafin tarkastuksen. Aluksen espanjalaisen kapteenin tehtäväksi  tuli tänään viedä laivan rekisteröimispaperit Espanjaan ja saattaa laiva siniristilipun alle. 30-vuotiaalle laivalle on kertynyt jo monia merimaileja Suomen lisäksi myös  Ruotsissa ja Saksassa.

- No, 30-vuotiaaksi laivaksi kohtalaisessa kunnossa. Vanha on kuitenkin vanha, kertoo RG-Linen kapteeni Jussi Liimatainen.

- Laivan tekniikkaa vaatii huoltotoimenpiteitä, mutta laiva on ikäänsä nähden suhteellisen hyvässä kunnossa, kertoo Vaasan kaupungin talousjohtaja Jan Finne.

Kunnostamiseen noin miljoona euroa

Alustava kustannusarvio laivan kunnostamiseen on noin miljoona euroa. Itse laiva maksoi varustamolle 4,75 miljoonaa euroa. Tulevaan alukseen mahtuisi 1500 matkustajaa, kuitenkin laiva rekisteröidään pienemmälle matkustajamäärälle kustannussyistä.

-Tää merenkurkun liikennehän on vahvasti kausiluonteista ja on arvioitu, että sellaiset 600 matkustajaa on sellainen optimaalinen matkustajamäärä, toteaa Vaasan kaupungin talousjohtaja Jan Finne.

Wasa Express nimen kylkeensä saava laiva aloittaa liikennöinnin vuoden vaihteessa. Tehokkaamman koneiston avulla matka Uumajaan voi sujua normaalia nopeammin.

- Mahdollisesti, se on sitten taas omistajien asia, millaista aikataulua he haluavat lähteä viemään eteenpäin, kertoo RG-Linen kapteeni Jussi Liimatainen.