Perinteinen sirkus vetää edelleen

Perinteisellä sirkuksella pyyhkii hyvin Suomessa, vaikka rinnalle on tullut myös modernia sirkustaidetta. Esiintyjille sirkus on elämäntapa, jossa yhdistyvät työ, harrastus, vapaa-aika ja ihmissuhteet.

Katerina Repposen ja Pasi Nousiaisen hermot pitävät haastavissakin tilanteissa.

Sirkus Finlandian karavaani on tänäkin syksynä vallannut Helsingin Kaisanimen kentän. Tällä kiertueella jopa puolet ohjelmistosta on kotimaista.

Pariakrobaatit Katerina Repponen, 24, ja Pasi Nousiainen, 35, harjoittelevat omaa numeroaan joka päivä ennen esitystä. Pasi nostaa Katen korkealle ilmaan, ja Kate pyörittelee samalla lieriöitä jalkojensa varassa. Temput vaativat äärimmäsitä keskittymiskykyä. Pariskunnan sukset eivät saa mennä ristiin huonoinakaan päivinä, kertoo Pasi.

- Pariakrobatia on yksi vaikeimpia lajeja, koska kaksi ihmistä joutuu toimimaan yhdessä. Molemmilla pitää olla koko ajan hermot kasassa, ettemme ala huutamaan toisillemme.

- Huonona päivänä oma kiukku saattaa helposti purkautua toiseen treenin aikana, jos joku temppu ei onnistu. Itsensä hillitseminen on haastavaa, myöntää Kate.

Pasi ja Kate aloittivat sirkusharrastuksen jo lapsena. Molemmille oli itsestään selvää, että harrastuksesta tuli myös ammatti. Pasi on valmistunut Tukholman sirkuskoulusta, ja Kate sai oppinsa Lahden Koulutuskeskus Salpauksesta. Suomalaisista sirkuskouluista valmistuu kolmisenkymmentä artistia joka toinen vuosi.

Pasi ja Kate löysivät toisensa sirkuspiireistä kolme vuotta sitten. Yhteinen ura johti luontevasti parisuhteeseen, Kate kertoo.

- Siitä se lähti, kun aloimme treenaamaan yhdessä. Se on ihan automaattista, kun joutuu viettämään niin paljon aikaa yhdessä ja luottamaan toiseen.

Sirkus Finlandia kasvanut täysiin mittoihin

Pari esiintyy myös moderneissa sirkuksissa, festivaaleilla ja varieteeteattereissa ympäri Eurooppaa. Suomessa suurin työnantaja on kuitenkin perinteinen Sirkus Finlandia, jonka näytöksiin on tänä vuonna myyty 220 000 lippua. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 4,5 miljoonaan euroon. Yritys on tullut kasvunsa päähän, koska se ei voi kasvattaa teltan kokoa, eikä järjestää enempää näytöksiä. Merkittäviä kilpailijoitakaan ei ole.

Kun Sirkus Finlandia vetäytyy talvitelakalle, monet esiintyjät jatkavat matkaansa Euroopan areenoille. Kate odottaa jo innokkaasti pääsyä Hannoverin joulusirkukseen.

- Esiintyminen ja sen aiheuttama jännitys ovat minulle kaikkein tärkeintä sirkuksessa. Se todella palkitsee, kun kauan treenatut temput  onnistuvat ja yleisö taputtaa.