Tuomioja puolustaa Suomen osallistumista Islannin ilmavalvontaan

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) puolustaa blogissaan Suomen osallistumista Islannin ilmavalvontaan. Päätös vaatii vielä eduskunnan vahvistuksen. Ministeri käy blogissaaan läpi tukun opposition väitteitä ja torjuu ne kaikki.

politiikka

Suomen osallistuminen Islannin ilmavalvontaan ei lähennä Suomea puolustusliitto Natoon, huomauttaa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) blogissaan.

- On tärkeätä korostaa, ettei tässä ole kysymys Suomen lähentämisestä Natoon, sillä Suomen hallituksella ei ole mitään tarvetta eikä aikomusta muuttaa Suomen nykyistä kumppanuusyhteistyötä Naton kanssa suuntaan tai toiseen, ulkoministeri kirjoittaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sanoi tiistaina, että osallistuminen on askel kohti Naton jäsenyyttä.

Tuomioja huomauttaa myös, että tehtävä Islannissa on puolustusvoimien mielestä monin tavoin hyödyllinen, eikä se ole poissa muusta toiminnasta.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan perussuomalainen puheenjohtaja Jussi Niinistö on sitä mieltä, ettei pohjoismaiseen yhteisharjoitukseen tarvitse lähteä Islantiin asti.

- Islannissa ei ole tarjolla minkäänlaista sellaista harjoitusta, jota ei voitaisi paremmin suorittaa esimerkiksi Lapissa Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien harjoituksissa, Niinistö huomauttaa.

Ulkoministeri torjuu myös väitteet valvonnan ylisuurista kustannuksista.

- Samat lentotunnit lennettäisiin Suomessakin, siirtymiskulut Islantiin ovat marginaalisia ja ylläpitokustannuksista vastaa Islanti. Erkki Tuomioja huomauttaa.