yle.fi-etusivu

Matkakeskus vaatinee valtiosopimuksen

Tornion ja Haaparannan yhteisen matkakeskuksen taival on mutkistumassa. Jotta maiden linja-autoliikenne ja rahtitavaran käsittely saadaan yhteisiin tiloihin Haaparannalle, Suomen ja Ruotsin välille saatetaan tarvita asiasta valtiosopimus.

Kotimaa
Tornion ja Haaparannan yhteisen matkakeskuksen paikalla tehtiin vertauskuvainnolliset lapionpistot tänä syksynä.
Yle Perämeri

Tornion ja Haaparannan yhteinen matkakeskus saattaa vaatia valtiosopimuksen Suomen ja Ruotsin välille, jotta keskuksen toiminta saadaan sujuvaksi.

Suomen Matkahuollon toiminnalle hankaluuksia aiheuttaa rakennuksen sijainti kokonaan Ruotsin valtion puolella. Rajakaupunkien tavoitteena on nyt saada maiden välille sopimus, jonka mukaan suomalaiset voisivat toimia matkakeskuksessa Suomen lainsäädännön ja verotuksen mukaan.

Kuoppainen loppumatka

Tornion ja Haaparannan kaupunkien ensimmäisen yhteisen rakennuksen vertauskuvalliset lapionpistot iskettiin maahan 40 metrin päähän valtakunnanrajasta viime elokuussa.

Varsinaisiin rakennustöihin Haaparannalla ryhdytään kevättalvella, mutta matkakeskuksen loppusuorasta on tulossa kuoppainen.

Kaupunkien päättäjät sitoutuivat jo pari vuotta sitten yhteisen matkakeskuksen rakentamiseen eli käytännössä siirtämään linja-autoliikenteen ja rahtitavaran käsittelyn yhteisiin tiloihin, mutta ongelmia aiheuttaa jälleen raja-alueen ihmisille niin tuttu byrokratia.

Vaikka asiointi ja muu liikkuminen rajan yli on mutkatonta, niin yritysten toimintaan ja verotukseen liittyviä asioita ei niin vain siirretäkään maasta toiseen.

Ei me olla vielä heitetty kirvestä kaivoon, vaan me luotamme että pystyisimme toimimaan siellä.

Heikki-Pekka Alakärppä

Päättäjät ja hankkeeseen sitoutuneet toimijat, kuten Suomen Matkahuolto, eivät ole aikeissa luovuttaa. Kahden maan yhteinen matkakeskus on ainutlaatuinen hanke ja helpottaa ihmisten liikkumista Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin välillä.

- Ei me olla vielä heitetty kirvestä kaivoon, vaan me luotamme että pystyisimme toimimaan siellä. Verotuskysymykset on nyt siinä se suurin haaste, mutta tahto ja tavoitetila on, että me olisimme siellä mukana, painottaa Matkahuollon Pohjois- ja Lounais-Suomen aluepäällikkö Heikki-Pekka Alakärppä.

Tornion ja Haaparannan kaupunkien tavoitteena on saada maiden välille valtiosopimus, jonka turvin suomalaiset voisivat toimia oman maan lainsäädännön ja verotuksen mukaisesti yhteisessä rakennuksessa.

Tornion kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio vakuttaa, että uhkakuvista huolimatta yhteishanke ei ole vaakalaudalla.

- Ei tietenkään, ei tietenkään. Kyllä tässä ollaan hyvin toiveikkaita ja luottavaisia, että ratkaisu löydetään siihen mennessä, kun talo vihitään käyttöön.

Yrittäjä odottaa päätöstä

Matkakeskuksen pitäisi valmistua ensi vuoden loppuun mennessä, joten Suomen ja Ruotsin väliset neuvottelut rajaesteiden selvittämiseksi pitäisi saada käyntiin pikaisesti. Rajakaupungit ja Matkahuolto ovat jo olleet yhteydessä Suomen ulkoasianministeriöön, jotta asiassa päästäisiin eteenpäin.

- Uskon, että Helsingin ja Tukholman päässä suhtaudutaan Tornio-Haaparanta yhteistyöhön vakavasti ja me päästäisiin tavoitteeseen valtiosopimuksella. Näin pystyttäisiin toimimaan tällä vyöhykkeellä puolin ja toisin omien lainsäädäntöjen mukaan. Mutta varmaan loppuvuoden aikana ollaan viisaampia ja saadaan vastauksia, miten tämän asian kanssa toimitaan, uskoo Alakärppä.

Odottavalla kannalla on myös Tornion Matkahuollon toimintaa pyörittävä Pirkko Jukkola. Hän suhtautuu muuttoon Haaparannalle myönteisesti, jos toiminta jatkuu entisellään eli Suomen lakien ja asetusten mukaisesti.

- Muussa tapauksessa tilannetta täytyy harkita tarkkaan, korostaa Jukkola. Matkahuollon Tornion asiamiespisteen pyörittäminen työllistää perheyrityksessä viisi ihmistä. Tornion Matkahuolto on Suomen 350 Matkahuollon asiamiespisteen joukossa viiden suurimman sakissa liikevaihdolla mitattuna.

- Me halutaan olla mukana, se olisi hieno juttu, mutta verotuskysymys on yksi suurimmista haasteista, painottaa Jukkola.

Byrokratia ei saa määritellä tekemisiä

Matkakeskuksen rakentaminen maksaa noin kolme miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on noin puolet. Vaikka rahoitus- ja rakentamispäätökset ovat olleet olemassa jo hyvän aikaa, toimintojen siirtämiseen liittyviä kysymyksiä ei ole lähdetty ratkomaan yhtä varhaisessa vaiheessa.

Byrokratia ei saa määritellä, mitä teemme täällä raja-alueella.

Jarmo Lokio

- Byrokratia ei saa määritellä, mitä teemme täällä raja-alueella. Mitä järkeä on viedä eteenpäin hankkeita, jos ensin mietitään, mitä byrokraattisia esteitä niissä voi olla, ihmettelee Lokio.

Rajakaupungit on todenneet, että matkakeskus helpottaa, yksinkertaistaa ja parantaa elämisen laatua rajan pinnassa.

- Jos jonkin hankkeen katsotaan olevan meille hyväksi, niin sitä lähdetään viemään eteenpäin ja siinä prosessin aikana selvitetään nämä byrokraattiset esteet, luonnehtii Lokio.