Käännöstoiminnan ulkoistaminen huolettaa myös alan opiskelijoita

MTV Median käännöstoiminnan ulkoistamispäätöksen lisäksi käännösalan ammattilaisia ja opiskelijoita huolestuttaa myös tekstitysten talkoistaminen.

Kotimaa

Suomen Av-kääntäjien mukaan vasta Suomessa aloittanut Netflix suunnittelee elokuvien ja tv-sarjojen tekstitysten joukkoistamista (englanniksi crowdsourcing) eli talkoistamista. Talkoistamisessa tekstityksen tuottaisi ryhmä harrastelijoita. Netflixin aloittaessa Suomessa palvelu käyttikin luvatta nettiryhmä DivX Finlandin laittomia harrastelijatekstityksiä.

Av-kääntäjä Outi Huovinen on Netflixin suunnitelmista pöyristynyt.

- Me pidetään sitä aivan törkeänä suunnitelmana. Kääntäjän työ on vaativaa, joka vaatii luovuutta ja erityisesti suomen kielen taitoa. Usein ajatellaan, että kääntämisessä pärjää, kun hallitsee englannin, mutta se suurin työ on nimenomaan taidokas tiivistäminen, Huovinen kertoo.

Opiskelijoiden vaikea tilanne

Gradua vaille valmis kääntäjä Tiina Kurvi on myös huolissaan ammatinvalinnastaan.

- Kyllä tässä on joutunut miettimään, että mitä opintojen jälkeen tekee. Kyllä mielessä pyörii, että alanko kääntäjäksi, vai en.

BTI pakottaa kääntäjänsä ryhtymään yrittäjäksi. Ostaessaan tekstityspalvelut yrittäjältä, BTI pyrkii irtisanoutumaan työehtosopimuksen velvoitteista, jolloin yhtiö minimoi kulunsa. Tiina Kurvi ei syty ajatukselle yrittäjyydestä.

- Työsuhteisen freelancer-kääntäjän pesti olisi ollut todella mieluisa, mutta sellaista tuskin tulee saamaan. Yrittäjyys ei innosta ainakaan tällä hetkellä.

Polkuhinnasta pitäisi kieltäytyä

Av-kääntäjä Outi Huovisen mielestä myös alan opiskelijoiden pitäisi jollain tavalla pyrkiä parantamaan tilannetta.

- Ei kannattaisi suostua tekemään yhtikäs mitään huonolla palkalla. Polkuhintoihin alistuvat kääntäjät rapauttavat alaa.

- Tietysti tärkeän työkokemuksen hankkiminen on vaikeaa, joten matalapalkkaiseen kääntämiseen suostuminen voi houkuttaa. Se on kuitenkin huono tie. Tuoreiden kääntäjien työkokemusta pitäisi kartuttaa esimerkiksi lisäämällä harjoittelua, Huovinen sanoo.