1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiista yksityiskoulujen rahoista jatkuu yhä Helsingissä

Opetuslautakunta päätti tiistaina yksityiskoulujen ensi vuoden rahoituksesta, mutta periaatteellinen kiista koulujen rahoista ja niiden jakoperusteista jatkuu edelleen.

Kotimaan uutiset
Yksityisen Munkkiniemen yhteiskoulun yläasteen oppilaita matematiikantunnilla.
Yksityisen Munkkiniemen yhteiskoulun yläasteen oppilaita matematiikantunnilla syyskuussa 2012.Yle

Helsingissä ei ole edelleenkään päästy sopuun yksityiskoulujen rahoituksesta.

Opetuslautakunta päätti tiistaina yksityiskoulujen rahoista ensi vuoden osalta, mutta periaatteellinen kiista jatkuu yhä.

Sopimuskoulut saavat valtionosuuksia sen perusteella kuinka paljon oppilaita on ollut toissavuoden viimeisenä päivänä. Kaupunki kuitenkin laskee oppilasmäärän lukuvuoden keskiarvon mukaan.

Yksityiskoulu voi siis saada rahaa enemmän kuin kuluvana vuonna on ollut oppilaita.

Lisäksi yksityiskoulut saavat valtionosuuksia saman oppilasaineksen mukaan kuin kaupungin omat koulut, vaikka käytännössä oppilaat voivat olla hyvin erilaisia.

Opetuslautakunnan varapuheenjohtaja SDP:n Elina Aalto sanoo, että tilanteeseen täytyy saada muutos.

- He saavat käytännössä sellaisista oppilaista rahaa, joita ei ole näissä kouluissa, koska valtionosuuksiin tulee korotustekijöitä esim. vieraskielisistä oppilaista johtuen. Heillä ei käytännössä näitä oppilaita kuitenkaan ole.

Kokoomus ja demarit eri linjoilla

Aallon mukaan opetuslautakunta linjasi tiistaina, että nykyinen valtionosuuksien laskentamenettely johtaa epätarkoituksenmukaiseen lopputulokseen. Hän huomauttaa, että muutos rahoitukseen on tehtävä valtion tasolla, koska yksittäinen kunta ei pysty asiaan puuttumaan.

Lautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Pia Pakarinen puolestaan näkee ettei ongelmaa ole, koska rahoitus tasaantuu vuosien myötä.

- Maksut, joita sopimuskoulut saavat perustuvat menneeseen aikaan eli tässä tapauksessa aikaan jolloin oppilasmäärät ovat olleet suurempia ja sopimusperiaatteissa seurataan reaaliaikaisia oppilasmääriä, jotka ovat pienentyneet. Mutta eihän se pitkällä juoksulla haittaa, koska siinä vaiheessa kun rahaa tulee liian vähän niin sopimuskoulut joutuvat säästämään, jotta pärjäävät seuraavana vuonna pienemmällä summalla.

Pakarisen mukaan on hyvä, että myös opetusministeriö tarkastelee rahoitusperiaatteita, mutta suureksi ongelmaksi hän ei nykyistä käytäntöä koe.

- Eiköhän opetustoimessa riitä tärkeämpiäkin asioita pohdittavaksi, Pakarinen napauttaa.

Lue seuraavaksi