1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pikkujoulukausi jatkuu kevättalveen

Tänä vuonna pikkujouluissa ei nähdä ylenpalttista ohjelmaa vaan juhlavieraat nauttivat toistensa seurasta ja ruokatarjoiluista. Rahaa juhlallisuuksiin yritykset käyttävät edelleen maltillisesti.

ilmiöt
pikkujoulut vanha paloasema
YLE

Pikkujoulukausi alkaa vilkkaasti marraskuussa.

Esimerkiksi useissa päijäthämäläisissä tilausravintoloissa pikkujoulutilaisuuksia on varattu enemmän kuin viime vuonna. Monessa paikassa marras- ja joulukuun viikonloput varattiin täyteen jo alkusyksystä.

Maaseuturavintola Hollolan Hirven isännän Ilkka Sipilän mukaan yritykset haluavat nyt satsata perinteisiin pikkujouluihin.

- Halutaan oikeaa, perinteistä ja paikan päällä tehtyjä jouluruokaa.

Asikkalassa toimivan Lehmonkärjen yrittäjä Marjo Yrjölä sanoo, että heillä joulupöydässä ei perinneruokia näy vaan moderneja ruokalajeja, joita höystetään joulun mauilla.

Yrjölä vahvistaa Sipilänkin havaitseman ilmiön pikkujouluperinteen virkeämisestä ja siitä, että yritykset ovat valmiita käyttämään rahaa järjestääkseen henkilökunnalleen tai asiakkailleen juhlatilaisuuden.

- Rahaa käytetään maltillisesti, ei törsäillen, mutta ei kauheasti kitsastellenkaan, Yrjölä sanoo.

Ohjelmasta tingitään

Tänä vuonna pikkujouluissa syödään hyvin, mutta ohjelmasta karsitaan. Moni yritys haluaa juhlailtaansa musiikkia, mutta ei juuri muuta.

Hirveän paljon ei kaivata mitään ekstraohjelmaa vaan yhdessäolo, hyvä ruoka ja puitteet riittävät.

Marjo Yrjölä

- Yleensä yritys järjestää itse ohjelmaa. Musiikiksi halutaan hillittyä ja perinteistä, ehkä loppuillasta vähän vauhdikkaampaa, Hollolan Hirven isäntä Ilkka Sipilä sanoo.

- Meille tullaan ruoan perässä. Hirveän paljon ei kaivata mitään ekstraohjelmaa vaan yhdessäolo, hyvä ruoka ja puitteet riittävät. Ei ylenpalttista ohjelmaa, Marjo Yrjölä kertoo.

Useimpien tilausravintoloiden varauskirjat ovat jo täyttyneet pikkujouluista. Varsinkin viikonlopputilaisuudet ovat olleet haluttuja.

Mattimyöhäset liikkeellä

Osa pikkujoulut järjestävistä yrityksistä on liikkeellä myöhässä.

Ilkka Sipilän mukaan pikkujouluviikonlopuista tulee kyselyitä jatkuvasti, mutta tässä vaiheessa on tarjolla lähinnä ei-oota. Arkipäivinä on vielä jäljellä joitakin vapaita iltoja.

Toisin kuin saattaisi kuvitella, pikkujoulukausi jatkuu yli joulun pyhien. Lehmonkärjen Marjo Yrjölän mukaan pikkujouluja vietetään vielä helmikuussakin.

- Kaupat ja ravintolat pitävät omat juhlallisuutensa vasta tammi-helmikuussa, koska he eivät sitä ennen ehdi.

Lue seuraavaksi