Yhden lapsen politiikka saattaa murtua Kiinassa

Julkisuuten päästetyn ehdotuksen mukaan kaikki lapsilukua koskevat rajoitukset pitäisi poistaa jo vuonna 2020.

Kiinassa esitetään luopumista epäsuositusta yhden lapsen politiikasta jo vuonna 2015. Kiinan kehitystutkimuksen säätiö suosittaa, että perheille sallittaisiin tuolloin kaksi lasta. Säätiön ehdotus sisältyy raporttiin, jonka lopullinen versio julkaistaa lähiviikkoina. Kiinalaiset tiedotusvälineet ovat saaneet osia raportista käyttöönsä.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan raportissa esitetään, että kahden lapsen politiikka otettaisiin käyttöön eräissä maakunnissa jo tänä vuonna ja koko maassa vuonna 2015. Kaikki lasten määrää koskevat rajoitukset poistettaisiin vuonna 2020.

Säätiön mielestä Kiina on maksanut korkeaa poliittista ja sosiaalista hintaa politiikastaan. Siitä on seurannut sosiaalisia ristiriitoja, se on käynyt kalliiksi ja on epäsuorasti johtanut syntyvien lasten sukupuolijakauman vääristymiseen, sanotaan raportissa.

Runsaat 30 vuotta käytössä ollutta nykyistä lapsipolitiikka pidetään mutkikkaana. Yhden lapsen peruslinjaan on lukuisia poikkeuksia. Esimerkiksi maaseudulla sallitaan kaksi lasta, jos ensimmäinen on tyttö. Myös vähemmistöihin kuuluville saatetaan sallia useampia lapsia.

Nykypolitiikka on myös johtanut pakkoabortteihin ja pakkosterilointeihin. Ylimääräisen lapsen hankkineet ovat joutuneet maksamaan raskaita sakkoja tai he ovat saattaneet menettää omaisuutensa ja työpaikkansa.  

Kiinan ikäjakauma tuottaa myös harmaita hiuksia. Eläkeläisiä on yhä enemmän ja eläkkeenmaksajia entistä vähemmän. Sukupuolijakauma taas vääristyy, koska monet turvautuvat aborttiin, jos ovat saamassa tyttölapsen.   

Kiinan johto tai väestöasioista vastaavat viranomaiset eivät ole reagoinut raporttiin, joten niiden kantaa säätiön rohkeina pidettyihin ehdotuksiin ei tiedetä.  Säätiö toimii kuitenkin Kiinan hallituksen alaisuudessa, joten jo pelkän ehdotuksen julkistamista on pidetty merkityksellisenä.