Pohjoisen bändikeidas uhkaa jäädä heitteille

Sadat ammattilais- ja amatöörimuusikot ovat jo vuosia asuttaneet Hiukkavaaran tyhjilleen jääneitä kasarmirakennuksia. Nyt bänditilojen kohtalo on uhattuna, sillä vanhat tilat rapistuvat kovaa vauhtia.

kulttuuri
ESOMin kitaristi Niklas Westerlund
Oululaisorkesteri ESOMin kitaristi uskoo Oulun kaupungin ymmärtävän Hiukkavaaran treenikämppien merkityksen kaupungin imagolle.Yle

Oulun Hiukkavaaraan on syntynyt iso ja ainutlaatuinen muusikkojen yhteisö viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kasarmialueen tyhjilleen jääneistä huoneista on muovattu sata treenikämppää, joissa noin tuhat musiikin amatööriä ja aloittelijaa soittaa matkalla maineeseen. Tai ihan vain musisoinnin ilosta.

Lähitienookin on varmasti selvillä 250 bändin olemassaolosta.

Kakofonia on ensimmäinen asia joka iskee korviin, kun tänne saapuu vaikka keskiviikkoiltana kuuden maissa.

Jarkko Halunen

- Kakofonia on ensimmäinen asia, joka iskee korviin kun tänne saapuu vaikka keskiviikkoiltana kuuden maissa. Välillä tulee jopa sellainen olo, että tekisi mieli lähteä välittömästi pois. Mutta kun pääsee sulkeutumaan omaan pieneen neliöönsä, niin kaikki on taas hyvin, kuvailee itsekin Hiukkavaarassa treenaava tuottaja Jarkko Halunen Oulun kaupungin Rockpolisista.

Muusikkojen ajatustakomo

Hiukkavaarassa väki risteilee, ja treenikämppien sisällä toimii erilaisia kokoonpanoja. Lisäksi muusikot vaihtelevat bändejä ja instrumentteja.

Oulu on tunnettu raskaasta musiikistaan, mutta viime vuosina sieltä on noussut myös kevyempää musiikkia esittäviä orkestereita.

Oulu varmasti näkee sen potentiaalin mikä nuorissa orkestereissa on. Mikäli tämä paikka lyötäisiin maan tasalle, siitä syntyisi aikamoinen rähinä.

Niklas Westerlund

Esimerkiksi pop-rockorkesteri ESOM muutti Hiukkavaaraan loppukesästä. Musiikkibisneksessä hyvät verkostot vievät eteenpäin, tämän tietää myös levyn tekoon tähtäävä porukka.

- Tietysti tässä täytyy muistaa se, että ollaan kaikki suomalaisia ja tehdään hommia omien ovien takana. Mutta kun viitsii ottaa itse sen vaivan ja tervehtiä porukkaa, niin uskoisin että täällä on oikeasti mahdollista löytää hyviä yhteistyökumppaneita, kertoo ESOMin kitaristi Niklas Westerlund.

Ränsistyminen uhkaa

Alueen asemakaavoituksessa kulttuuritoimijoiden keskittymää pidetään voimavarana. Todellisuudessa rakennukset rapistuvat vähitellen, eikä vuokraisäntä ole kiinnostunut esimerkiksi epäkunnossa olevien vessojen korjaamisesta.

Ränsistyminen on käynnistänyt lähtölaskennan. Pahimmassa tapauksessa voisi käydä niin, että valtaosa bändeistä jäisi ilman tiloja. Oululta kysytään nyt lempeää suhtautumista tähän erikoislaatuiseen ilmiöön.

- Oulu varmasti näkee sen potentiaalin mikä nuorissa orkestereissa on. Mikäli tämä paikka lyötäisiin maan tasalle, siitä syntyisi aikamoinen rähinä. Westerlund arvelee.