Opiskelija syyttää yliopistoa rasismista

Nigerialaissyntyinen opiskelija syyttää Tampereen yliopistoa opintojensa tahallisesta viivyttämisestä. Hän saa tukea kahdelta professorilta.

Kotimaa
Emmanuel Eneh.
Emmanuel Eneh opiskeli lääketiedettä yli 20 vuoden ajan. Yle/ Silminnäkijä

Nigerialaissyntyinen lääketieteen opiskelija Emmanuel Eneh syyttää Tampereen yliopiston lääketieteen yksikköä opintojensa viivyttämisestä. Enehin lopusuoralla olleet opinnot vanhenivat, kun mies ei päässyt läpi tentistä 17 yrityksen jälkeen. Yli 50-vuotiaalle Enehille ilmoitettiin, että hänen olisi aloitettava opinnot alusta.

- Se ei ole mahdollista. Olen viittä vaille valmistunut lääkäriksi. En voi aloittaa uudestaan. Tämä on törkeä päätös.

Eneh ehti opiskella Tampereella lääketiedettä yli 20 vuoden ajan. Hän oli saanut 378 opintopistettä. Lääketieteen lisensiaatin tutkintoon vaaditaan 360 opintopistettä.

Professori:  Kyse on rasismista

Eneh tuli opiskelemaan ilman pääsykoetta kiintiöopiskelijana. Opetusministeriön päätöksellä lääketieteen yksikkö saattoi ottaa muutaman vuoden ajan kehitysmaista 1-2 opiskelijaa vuosittain lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmaan.

Tämä on sinisilmäisten ja vaaleatukkaisten tiedekunta.

Viime kuussa yliopistossa jäähyväisluentonsa pitänyt professori Antti Hervonen opetti lääketieteen yksikössä koko Enehin opintojen ajan.

- Tämä on sinisilmäisten ja vaaleatukkaisten tiedekunta, ja täällä on harvoin nähty mitään muuta, sanoo Hervonen Ylen Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa keskiviikkona.

Enehin mukaan yksi syy tapahtumiin on hänen ihonvärinsä. Hervonen sanoo suoraan, että kyse on rasismista.

Tampereen yliopiston entinen, nykyään Tallinnan yliopiston professori Tero Autio on niin ikään tuohtunut.

- Olen kiertänyt yliopistoja kaikilla mantereilla. Kyllä tämä on aivan ainutlaatuinen tapaus, jossa toivoisi, että viranomaiset valpastuisivat, sanoo Autio.

Tampereen yliopiston rehtori ei kommentoi yksittäistapausta, koska asian oikeuskäsittely on kesken.

Lisää aiheesta Silminnäkijässä 31.10.12 TV2 kello 22.10.