Puskaradiossa leviää keino ehkäistä täitartunta

Suosituimmat täiden tarttumista ehkäisevät tuotteet ovat loppuneet osasta apteekeista. Täitartuntoja ennaltaehkäiseviä tuotteita on myyty jo muutaman vuoden ajan, mutta tänä syksynä esimerkiksi pajunkuori-shampoon suosio on kasvanut valtavasti erityisesti puskaradion kautta.

Kotimaa
Täi
Yle

Verkkokeskusteluissa, äideiltä toisille ja päiväkodin tädeiltä koteihin leviää keinoja ehkäistä täiden tarttuminen lapsiin. Yksi puskaradion kautta suosioon noussut keino on pajunkuori-shampoon käyttäminen. Erityisesti tänä syksynä tervan tuoksuista pajunkuori-shampoota on kyselty paljon apteekeista.

- Tänä syksynä pajunkuori-shampoon suosio on räjähtänyt. Olemme huomanneet, että ihmiset osaavat kysyä juuri tällaista tuotetta ja ovat kuulleet suusta suuhun tuotteesta, kertoo shampoota maahantuovasta Bio Pharmasta proviisori, tuotespesialisti Anu Tuhkanen.

Osa ehkäisevistä tuotteista myyty loppuun

Täiden ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja tuotteita on ollut myynnissä muutaman vuoden ajan, mutta tänä syksynä vanhemmat ovat kuulleet niistä aikaisempaa enemmän. Osassa apteekeista suosituimmat tartuntaa ehkäisevät tuotteet ovat loppuunmyytyjä.

Sana tartuntaa ehkäisevistä tuotteista on kiirinyt ja niitä on ostettu paljon koko tämän syksyn ajan.

Marjo Nupponen

- Sana tartuntaa ehkäisevistä tuotteista on kiirinyt ja niitä on ostettu paljon koko tämän syksyn ajan, kertoo Marjo Nupponen Kouvolan Ykkösapteekista.

Yliopiston Apteekin asiakaspalvelupäällikkö Laura Ahonen kertoo, että heiltä yksi ennaltaehkäisevä tuote on kokonaan loppu.

- Tilanne vaihtelee päivittäin, mutta jonkun verran enemmän täitartuntaa ennaltaehkäiseviä tuotteita on tänä syksynä kysytty, Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa virallisia tutkimuksia ennaltaehkäisevien tuotteiden tehosta ei ole tehty.

- Puskaradiosta on kuultu hyviä tuloksia, Ahonen kuvailee.

Täikampa paras keino ehkäistä ja häätää

Ahosen mukaan pajunkuori-shampoo on vanha tuote, josta on huomattu vasta myöhemmin sen päätäitä ehkäisevä sivuvaikutus.

- On olemassa myös tartuntaa ehkäiseviä suihkeita, joita laitetaan kuiviin hiuksiin, Ahonen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että paras keino poistaa täitä ja huomata niiden olemassaolo, on täikampa.

- Täit lisääntyvät joka syksy, mutta varsinaista täitä tappavaa täishampoota ei kannata käyttää ennaltaehkäisynä. Siitä ei ole mitään hyötyä, Ahonen muistuttaa.