1. yle.fi
  2. Uutiset

"Sairaanhoitajan pitää tuntea rajansa"

Etelä-Karjalassa valmistui keskiviikkona ensimmäiset lääkkeenmääräämiskoulutuksen käyneet sairaanhoitajat. Valmistuneista sairaanhoitajista 13 työskentelee Eksotessa. Sairaanhoitaja Tytti Summanen vakuuttaa, etteivät sairaanhoitajat aio mennä liikaa lääkäreiden alueelle.

sairaanhoitajat
Lääkäri kirjoittaa reseptiä.
Tiina Karjalainen / Yle

Etelä-Karjalassa valmistui keskiviikkona ensimmäiset lääkkeenmääräämiskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat. Sairaanhoitajien oikeus määrätä lääkkeitä on osa lääkärien ja sairaanhoitajien työn-jaon uudistamista. Saimaan ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä toteuttamasta koulutuksesta valmistuu 16 opiskelijaa, joista 13 on Eksoten sairaanhoitajia.

Tytti Summanen on yksi lääkkeenmääräämiskoulutuksen saaneista sairaanhoitajista. Koulutus oli Summasen mukaan haastavaa ja se piti sisällään mm. Itä-Suomen yliopiston järjestämää farmakologian ja reseptiopin opintoja, sekä lääkäriluentoja.

- Koulutuksen jälkeen tulee olla valmis tuleviin töihin. Tiedän, että on olemassa sellaisia pelkoja, että tässä mennään nyt liikaa lääkäreiden alueelle, mutta rajat pitää tuntea, muistuttaa Summanen.

Rajoilla sairaanhoitaja tarkoittaa rajoitettua lääkkeenmääräämistä. Summanen toimii itse opiskeluterveydessä ja uusi koulutus tulee näkymään ennakkoon määritellyissä tapauksissa.

- Ehkäisykäyntejä on paljon ja tulevaisuudessa lääkärin ei tarvitse joka vuosi kirjoittaa uutta reseptiä, vaan minä voin hoitaa sen silloin kun potilaalla ei ole lääkärikäyntiä. Muita tapauksia ovat mm. märkäinen silmätulehdus, nielutulehdus sekä muutoin terveille naisille tuleva virtsatietulehdus.

Koulutuksesta valmistuneet sairaanhoitajat alkavat määrätä reseptejä parin kuukauden sisällä, kunhan Valvira vahvistaa lääkkeenmääräämisoikeuden.

Lue seuraavaksi