1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssa

Kausi-influenssarokotukset alkavat taas

Turun tartuntatautien vastaava lääkäri Jane Marttila kertoo, että kausi-influenssarokotteessa on viime vuoden tapaan mukana sikainfluenssavirus, mikä tarkoittaa suojaa sikainfluessaa vastaan. Toisena komponenttina on H3N2-virus sekä B-influenssavirus.

Influenssa
Kausi-influenssa rokotus
YLE

- H3N2 on virustyyppi, joka aiheuttaa vakavampaa tautia vanhuksille ja se on myös uusi virus verrattuna edellisen vuoden rokotekantaan.

Jane Marttila selventää, että rokotteet elävät kaiken aikaa.

-Eteläisellä pallonpuoliskolla on meidän kesäaikana influenssaepidemia, mistä yritämme päätellä minkälaisia viruksia tulee lopulta Suomeen ja mitä rokoteviruksia päätyy kausi-influenssarokotteeseen.

Eteläisellä pallonpuoliskolla jylläsi influenssakaudella H3N2-virus eli uusi virustyyppi joka on mukana tämän vuoden rokotteessa. Myös B-influenssa aiheutti epidemiaa, joten odotamme näitä samoja viruksia myös tänne Suomeen, sanoo Marttila.

Narkolepsiakohu vaikuttanut rokotuskäyttäytymiseen

Turun tartuntatautien vastaava lääkäri Jane Marttila kertoo, että Turussa ei ole tarkkaa tilastotietoa narkolepsian vaikutuksista rokotuskäyttäytymiseen. Marttila kuitenkin toteaa, että influenssarokotukset, esimerkiksi lasten kohdalla, eivät ole olleet erityisen menestyksekkäitä. Samoin vanhusten kohdalla, rokotukset eivät ole lisääntyneet, päinvastoin suunta on ollut hieman laskussa, toteaa Jane Marttila. Riskiryhmään kuuluvat aikuiset ovat kuitenkin rokottaneet itsensä samoissa määrin kuin ennen ja jälkeen narkolepsiakohun, jatkaa Marttila.

Kanamuna-allergikolla ei syytä huoleen

Influenssavirus kasvatetaan kanamunan alkiossa, mikä on herättänyt aika ajoin keskustelua siitä voiko kanamuna-allerginen ottaa rokotteen. Jane Marttila korostaa, että vain äärimmäisen harva joutuu jättämään rokotuksen väliin kanamuna-allergian takia.

-Mikäli sietää hitusenkin kanamunaa ruuassa voi rokotuksen ottaa. Ainoastaan jos allergia on niin paha, että hyvin pienestä määrästä kanamunaa voi saada** Anafylaktisten reaktion**, eli hengen lähtö on lähellä, niin siinä tapauksesa rokotetta ei pidä ottaa.

Turussa kausi-influenssarokotuksia annetaan terveysasemilla, työterveyshuollossa, äitiys- ja lastenneuvoloissa sekä opiskeluterveydenhuollossa ja kouluissa. Maksuttomaan rokotukseen on tänä vuonna oikeutettu myös riskiryhmään kuuluvan potilaan lähipiiri.