Yrityskummi auttaa alkutaipaleella

Kemiläinen suutariyrittäjä Henry Aho pitää etuoikeutena sitä, että on saanut apua yrityskummilta. Meri-Lapissa yrityskummitoiminta on vielä lapsenkengissä, mutta sitä halutaan kehittää.

Henry Aho (Kirjailija)
Suutariyrittäjä Henry Aho
Laura Holappa / Yle

Kun Henry Aho aloitteli yritystoimintaa Kemissä, sai hän onnekseen puhuttua pitkäaikaisen, oululaisen työnantajansa alkamaan yrityskummiksi. Siitä on nyt tasan vuosi, kun Aho pisti Kemissä pystyyn monialayrityksensä Sun Suutarit, ja hän on paljosta kiitollinen kummilleen Risto Luttiselle.

Aho kertoo, että Luttisen kanssa on yhdessä käyty läpi muun muassa liikkeen toimintaa ja markkinointia. Päätökset Aho on tehnyt itse, mutta kummin kokemuksesta ja näkemyksestä on ollut päätöksissä paljon apua.

- Olen saanut itsevarmuutta, varmuutta liiketoimintaan ja ylimääräiset huolet on saanut aikalailla kytkettyä pois. On voinut keskittyä siihen liikkeen toimintaan, luettelee Aho saamaansa apua.

Yrityskummitoiminta lapsenkengissä Meri-Lapissa

Aho lienee merilappilaisittain katsottuna lähestulkoon ainoa onnekas kummitettava yrittäjä. Koko Suomessa yrityskummeja on tällä hetkellä noin tuhat.

Toimintaa on ollut Suomessa ja myös Lapissa aiemminkin, mutta vasta vuodesta 2007 toimintaa on vedetty yhdistysvetoisesti Suomen yrityskummit ry:n nimissä. Yrityskummiasiamies Minna Järvinen harmittelee sitä, että toistaiseksi yrityskummitoiminta ei kata kaikkia alueita, ja esimerkiksi Meri-Lapissa toiminta on vielä aivan lapsenkengissä.

Minulla on ollut tällainen etuoikeus, että kummi on auttanut vaikeissa käytännön asioissa.

Henry Aho

- Ensi vuonna aluetoiminnan kehittäminen on painopisteemme. Tavoitteena on, että Lappiin saataisiin yksi aluekummi, joka vastaisi koko Lapista, ja hänen apunaan olisi sitten yhteyshenkilöitä eri paikoissa, esimekiksi Kemi-Tornio -alueella, Järvinen kuvailee.

Yrityskummi on etuoikeus

Mikäli tavoitteet onnistuvat, Ahon lisäksi moni muukin aloitteleva merilappilainen yrittäjä saa pian arvokasta käytännön tietoa.

- Ei sitä kirjoista opi, vaan tekemällä. Yrityksen tekemiset tulevat yleensä kantapään kautta, mutta minulla on ollut tällainen etuoikeus, että kummi on auttanut näissä vaikeissa käytännön asioissa, toteaa Aho kiitollisena.

Nuori yrittäjä on vakuuttunut siitä, että olisi saanut yritystoimintansa alulle ilman apuakin, mutta ei aivan niin sujuvasti kuin se kummin kanssa onnistui.

- Välillä tulee vähän hölmöjäkin ajatuksia siitä miten liikettä kannattaisi lähteä viemään eteenpäin, mutta kun Riston kanssa juttelee, niin palaa niihin perusasioihin. Kyllä siitä selkeä hyöty on ollut, kiteyttää Aho.