Nuori valtuutettu nostaa esiin asioita omasta elämästään

Meri-Lapin kunnanvaltuustojen kuopusten läheiset kuntapolitiikan kysymykset liittyvät nuorten ja erityisesti nuorten lapsiperheiden arkeen.

Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Meri-Lapin kuntien ensi vuonna aloittavat nuoret valtuutetut aikovat  nostaa asialistalle omasta elämästä kumpuavia aiheita.

- Niitä asioita, jotka ovat meidän omissa elämissämme ajankohtaisia. Varmasti nuorten koulutukseen ja työllisyyteen sekä nuorten lapsiperheiden tilanteeseen liittyvät asiat, listaa Tornion ja koko Meri-Lapin nuorin valtuutettu, keskustan Katri Kulmuni.

Samoilla linjoilla on Simon nuorin valtuutettu, Piia Marttila keskustasta.

- Äkkiseltään voisi ajatella, että meillä nuorilla painopisteet ovat eri paikoissa kuin meitä vanhemmilla. Luulen, että meillä ne painopisteet ovat nuorten ja nuorten lapsiperheiden suunnalla, Marttila sanoo.

Ylitornion nuorin valtuutettu, keskustan Heli Syväjärvi jakaa edellisien kuopusten näkemyksen.

Tietenkin nuoret ja nuoret lapsiperheet ovat omaa sydäntä lähellä ja haluan ajaa heidän asioitaan.

Heli Syväjärvi

- Ylitorniolla on aloittetu etsivää nuorisotyötä. Koulutusasiat ovat tärkeitä ja koskettavat nuoria. Tietenkin nuoret ja nuoret lapsiperheet ovat omaa sydäntä lähellä ja haluan ajaa heidän asioitaan, Syväjärvi kertoo.

Tervolassa nuorilla suurin valta

Tervolassa valittiin Meri-Lapin kuntien nuorin valtuusto. Valtuutettujen keski-ikä on 48 vuotta, ja peräti kolmasosa valtuutetuista on alle neljäkymppisiä. Kunnan nuorin valtuutettu, demareiden Niina Oinas, arveleekin, että uusi valtuusto uudistaa nuorille ja lapsiperheille tärkeitä asioita.

- Joitain nuorten aloitteita on vuosien varrella ollutkin päätöksissä. Luulen, että nyt niitä saattaa tulla enenevässä määrin, kun nyt aika valtaosa vaikuttajista on niitä lapsiperheiden roolissa olevia. Varmaan tulee ajankohtaiseksi uudistaa lapsiperheisiin ja nuoriin liittyviä kysymyksiä, Oinas arvelee.

Ylitorniolla tilanne on päinvastainen. Uusi valtuusto on keski-iältään alueen vanhin ja alle neljäkymppisiä meni läpi kolme, mikä on alueen kunnista vähiten suhteutettuna valtuustoon kokoon.

- Toivottavasti tälläkin porukalla saadaan nuorten ääni kuuluviin. Enempää ei tällä kertaa läpi mennyt, Syväjärvi toteaa.

Nuorelle pöytä voi olla puhdas

Kemissä läpi meni 11 alle 40-vuotiasta ehdokasta. Heistä melkein puolet eli viisi tuli valituksi vasemmistoliiton listalta. Kemin nuorin valtuutettu, vasemmistoliiton Kati Tervo uskoo, että nuoret kehittävät yhteistyötä puhtaalta pöydältä ja uudelta pohjalta.

- Koska myös muissa puolueissa on mennyt läpi nuoria. Uskon, että me pystymme kehittämään yhteistyötä ihan uudelta pohjalta, koska me emme niistä vanhoista riidoista tiedä, Tervo perustelee.

Tervo viittaa näkemyksillään myös kuntien väliseen yhteistyöhön ja tulevaan kuntaliitospäätökseen. Hän toivoo, että yhteistyötä voidaan tehdä yli puoluerajojen.

Samantapaisella linjalla on Keminmaan nuorin valtuutettu, kokoomuksen Ville Ylianunti. Hän toivoo, että nuoret löytävät yhteisen mielipiteen Meri-Lapin alueen kuntaliitospaineesta.

- Harras toive olisi, että saisimme konsensuksen aikaan nuorten kesken. Päällimmäisenä tulee mieleen Meri-Lapin yhteinen kohtalo ja kuntaliitospaineet, hän sanoo.