1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuttuja kappaleita tuoreilla mausteilla

Kemin kaupunginorkesterin konsertti Jukka Perko meets Simon & Garfunkel tuo kahden amerikkalaismiehen kansanmusiikkiin paitsi orkestraalista voimaa, myös Perkon saksofonilla rakentelemia sävyjä.

Kotimaan uutiset
Jukka Perko ja Jukka Myllys Radio Perämeren studiossa
Heidi Hannukainen / Yle

Amerikkalaisten folkmuusikoiden muodostama Simon and Garfunkel -duon musiikki soi Kemissä kaupunginorkesterin voimin.

- Konsertissa kuullaan niitä tuttuja 60-70 -luvun hittejä instrumentaaliversioina, kertoo kapellimestari Jukka Myllys.

Myllyksen mukaan idea syntyi jo vuosia sitten, kun saksofonisti Jukka Perko viimeksi pohjoisimman kaupunginorkesterin luona vieraili.

- Jukka tekee aina hienoja yhteistyökuvioita sinfoniaorkesterin kanssa, niin sanoin hänelle, että miksei joskus tehtäisi Kemissä ensimmäistä kertaa jotain eikä aina otettaisi sitten, kun etelän kierros on tehty, kertoo Myllys.

Harvinaista herkkua

Nyt kuullaan paitsi Suomen oloissa, myös maailmanlaajuisesti harvinaisia sovituksia. Sovitukset perustuvat saksofonisti Paul Desmondin vuonna 1970 ilmestyneeseen lp-levyyn Bridge Over Troubled Water, jolle sovitukset teki Don Sebesky.

- Tätä kokonaisuutta ei ole tiettävästi koskaan konsertissa esitetty. Varta vasten tätä konserttia varten on levyltä kuunnellen nuotit poiminut Vellu Halkosalmi, joka on tässä hommassa ihan maailman huippujätkiä, Perko kehuu.

Perko kuvailee Paul Desmondia esikuvakseen, innostajakseen ja persoonalliseksi saksofonistiksi.

- Paul Desmond oli jatsin suurin tuntematon. Kaveri, joka ei pitänyt meteliä itsestään, mutta sattui säveltämään yhden kuuluisimmista jazzsävelmistä kautta aikain. Take Five soi aikoinaan ympäri maailmaa, valottaa Perko esikuvaansa.

Nostalgiaa tuorein maustein

Kemin kaupunginorkesterin konserttiin kannattaa tulla avoimin mielin, sillä Perko uskoo, että kuulijalle saattaa tulla "tuota en olisi osannut odottaa"-tuntemuksia.

- Lähden siitä, että taide on olemassa siksi, että se tarjoaa ihmisille jotain sellaista, mitä ei ole osattu edes pyytää. Mutta luvassa on tuttuja biisejä, joissa on sellaista tuoreutta mukana, että se ei ole pelkkää nostalgiaa, muotoilee Perko.

Jukka Perko meets Simon & Garfunkel- konsertti pidetään Sauvosalissa 6.marraskuuta.

Lue seuraavaksi