Tuoreet analyysit paljastivat suuria eroja D-vitamiinivalmisteissa

Samoista D-vitamiinituote-eristä analysoiduista valmisteista on saatu eriäviä vitamiinipitoisuuksia. Kyseessä on Orionin DeviSol 20 μg sekä Oy Chemeda Ab:n Musta Aurinko 30 μg -valmisteet. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Kotimaa

- Itä-Suomen yliopiston kyseenalaistettua tuotteemme laadun tilasimme uusinta-analyysin tuotteesta. Analyysi on nyt tehty ja tulokset osoittavat D-vitamiiniipitoisuuden täsmäävän Musta Aurinko 30 μg etiketin kanssa, kerrotaan Oy Chemeda Ab:n tänään keskiviikkona saapuneessa tiedotteessa.

Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä seisoo omien tutkimustulostensa takana, jossa analysoitiin sattumanvaraisesti markkinoilta poimitun tuotteen sisältö.

- Tieteellisen tutkimuksen luonteeseen kuuluu se, että tulokset koskevat aina täsmällisesti ottaen vain juuri sitä mitä tehtiin, sillä tavoin kuin se tehtiin. Olemme sanoneet, että kerrotun erän tietystä purkista on kerrotulla menetelmällä saatu kerrotut tulokset. Tämän voi todentaa laboratoriotulosteista, sanoo epidemiologian professori Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopistosta.

Orion puolestaan teetti selvityksen DeviSol 20 μg -tuotteestaan, joka oli niin ikään mukana Itä-Suomen yliopiston analyyseissa.

- Orion on teetättänyt samasta DeviSol-tuotteen valmistuserästä ulkopuolisessa tutkimuslaboratoriossa uudet riippumattomat analyysit, jotka valmistuivat eilen. Tämän vakiintuneen tutkimusmenetelmän mukaan tehdyn analyysin tulokset osoittavat kyseisen DeviSol-tuote-erän D-vitamiinipitoisuuden vaatimusten mukaiseksi, kerrottiin Orion Oyj:n tiedotteessa eilen.

Tuote

D3 ilmoitettu

Itä-Suomen yliopiston
mittaustulos

Ulkopuolisen tutkimus-
laboratorion mittaustulos

DeviSol

20 μg

15,3 μg

22,4 μg

Musta aurinko

30 μg

10,3 μg

29,9 μg

Erilaiset analyysimenetelmät ovat aiheuttaneet myös keskustelua eri toimijoiden välillä.

- Sitä, kuinka hyvin tulos toistuu eri menetelmien välillä, emme tiedä, kun meillä ei ole useita rinnakkaismenetelmiä käytössä. Emme tietenkään kyseenalaista akkreditoitujen laboratorioiden tutkimustulosten oikeellisuutta, sanoo epidemiologian professori Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopistosta.

Asian selvittely jatkuu edelleen. Evirassa D-vitamiinivalmisteita koskeva selvitys on käynnistetty. Apteekkariliitto puolestaan vapautti myyntiin sellaisia D-vitamiinivalmiste-eriä, joista valmistajat tai valmistuttajat olivat toimittaneet.

Akuutti / Anu-Marja Kärjä

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.