1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keräilijöiden kokoelmista syntyy Häme-tarina

Millainen tarina tai kuva Hämeestä syntyy, kun parinkymmenen keräilijän kokoelmia pistetään yhteen Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon omien aarteiden kanssa. Museo kokeilee kevään näyttelyssä aivan uudenlaista yhteistyötä.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon tutkijan Juha Vitikaisen työhuoneen pöydällä on mm. 1800-luvulla kerättyjä lakkasinettejä, vanhoja postikortteja ja muita museon omista kokoelmista löytyneitä menneiden aikojen keräilijöiden aherruksen tuloksia. Hänen työnsä on miettiä, millainen kokonaisuus syntyy Hämeen linnaan toukokuuksi, kun siellä avautuu museon ja yksityisten keräilijöiden yhteistyön tuloksena näyttely Kohti toisia maailmoja - keräilijät.

Idea on muhinut museossa jo ainakin kymmenen vuotta, keräilyyn liittyvä näyttely. On vain kypsytetty oikeaa tapaa, kokoavaa teemaa ja sopivaa ajankohtaa, sanoo tutkija Juha Vitikainen. Noin vuoden ajan museo on solminut kontakteja yksityisiin keräilijöihin ja kotimuseoihin sekä tarkentanut näyttelyn teemaa.

Poikkeuksellinen yhteisnäyttely

- Tämä on vielä kirjaimellisesti vaiheessa. Teemme yhteistyötä noin 20 keräilijän kanssa, mukana on myös oppilaitosyhteistyötä, eli meille tämä on poikkeuksellisen mittava yhteishanke. Laskin, että näyttelyä on kaikkiaan tekemässä noin 50-60 ihmistä.

- Yksi näyttelyn pointti on nostaa esiin myös yksityisiä museoita ja kokoelmia. Keräilijät saavat miettiä omaa kokonaisuuttaan ja siihen sisältöjä. Sitten yhdessä katsomme millaista Häme- ja historiakuvaa saamme muodostettua keräilijöiden kokoelmista ja myös aikoinaan museolle luovutetuista vanhoista keräilijöiden esineistä, kertoo Juha Vitikainen.

Valfrid Hedman keräsi postikortteja

Juha Vitikaisen pöydällä on joitakin museon omista varastoista poimittuja kokoelmia. Vihkoon kerätyt kuhmoislaiset puumerkit ovat esimerkki parinsadan vuoden takaisesta kotiseutuharrastuksesta ja pyrkimyksestä koota kotiseutumuseoon sopivia kokoelmia. Täysin menneestä maailmasta muistuttavat 1800-luvulla suositut kirjeiden lakkasinettien kokoelmat. Ainakin Juha Vitikainen yrittää keksiä tavan, miten voisi esitellä lääninsihteeri Josef Frans Oskar Idestamin vihkoihin liimaamia ruotsalaisten aatelissukujen lakkasinettejä.

Kieltenopettaja Valfrid Hedman oli omaperäinen hämeenlinnalainen. Hän harrasti kieliä ja hallitsi niitä uskomattoman määrän. Hedman pyrki tutustumaan suunnilleen jokaiseen kaupunkiin tulleeseen ulkomaalaiseen ja hän pyysi heitä lähettämään itselleen postikortteja. Kortteja on noin 20 albumia, osa päätyy jollakin tavoin myös keräilynäyttelyyn.

Hidasta ja kärsivällistä työtä

Vaikka näyttelyä on mietitty vuosia, tehty jo kuukausia ja edessä on vielä puolisen vuotta, Juha Vitikainen pitää keräilyaiheista näyttelyä tekorytmiltään tavallista nopeampana.

Eniten vie aikaa taustatutkimus ja näyttelyyn tulevien esineiden tutkimus.

- Työ lähtee ideasta ja tarinasta, siitä kenelle se on suunnattu ja mitä sen pitää tarjota kävijälle, millainen on esillepano jne. Nyt käsikirjoitusvaiheessa idea laajenee sisällön puolelle, mukaan haetaan esineiden lisäksi kuvia ja syvennetään tietoja. Samalla tehdään käsikirjoitusta näyttelyn graafikkoa ja arkkitehtia varten, jotta he pääsevät töihin ja saavat loppuvuoden mittaan alustavat luonnokset valmiiksi.

- Nyt mietimme mitä omista kokoelmista on tulossa mukaan ja miten ne liittyvät teemaan. Kun kävimme läpi kotimuseoita ja muita kokoelmia, lähdimme hakemaan hyvin laajasta materiaalista sitä Häme-kuvaa, joka tarjoaisi myös ihmeteltävää ja elämyksiä näyttelyyn tulevalle. Mukaan tulee laidasta laitaan aineistoa ja esineitä, vaikka luontoharrastuksen ja matkustukseen liittyviä asioita, kiertää Juha Vitikainen suoraa vastausta siitä, millainen näyttelystä lopulta tulee.