Uusi valtuusto säästäisi Muurolan lukion

Enemmistö Rovaniemen uusista kaupunginvaltuutetuista säilyttäisi Muurolan lukion. Yli puolet Ylen vaalikoneeseen vastanneista, valtuustoon päässeistä vastustaa Muurolan lukion lakkauttamista.

Kuva: Yle ja Rovaniemen kunta

Muurolan lukion kohtalosta on kiistelty Rovaniemellä pitkään. 57 prosenttia uusista Rovaniemen valtuutetuista haluaisi säilyttää edelleen ainoan kylälukion ja 41 prosenttia sulkisi sen. Yksi valtuutettu ei paljastanut kantaansa.

Muurolan lukion jatkamista kannattavat eniten perussuomalaiset, lähes 90 prosenttia ja keskustalaiset, lähes 80 prosenttia.

- Muurolan lukiossa annetaan laadukasta opetusta, ja pienet opetusryhmät voivat olla jollekin lukiokoulutuksen tae. Lukiolaisten määrä tulee muutaman vuoden päästä taas nousemaan, Liisa Ansala (kesk.) puolustaa lukiota.

- Muurolassa asuvana vastustan ehdottomasti Muurolan lukien lakkauttamista. Meillä on toimiva kyläyhteisö, jossa lapset voivat käydä turvallisesti koulua ja kaikki palvelut on lähellä (kirjasto, kaupat, Totto-halli, jääkiekkokaukalo, uimaranta, joki jne.) Muurolan kylä on ihanteellinen kasvuympäristö, Liisa Mariapori (ps.) jatkaa.

Kaikki kokoomuksen ja vihreiden valtuutetut taas sulkisivat lukion. Myös SDP:n valtuutettujen enemmistö kannattaa lakkauttamista.

- Tasa-arvoisuuden nimissä ei voida tarjota muita moninkertaisesti kalliimpaa koulutusta liian pienelle ryhmälle joka hyvin mahtuu keskustan lukioihin. Kaupungista kuljetetaan oppilaat Muurolaan, Leena Harju-Autti (kok.) perustelee Muurolan lukion lakkauttamista.

Eripuraa Ounasvaarasta

Myös Ounasvaaran laelle suunnitellun mökkikylän rakentaminen jakaa uusien valtuutettujen mielipiteet. Tässäkin kiistakysymyksessä hieman yli puolet, 57 prosenttia, kannattaa mökkikylän rakentamista ja 41 prosenttia vastustaa. Yksi valtuutettu ei sanonut juuta eikä jaata.

Keskustan valtuutetut ovat innokkaimpia mökkikylän kannattajia, heistä lähes 90 prosenttia sanoo kyllä.

- Ei se elätä ketään jos siellä järjestetään muutama opastettu sieniretki loppukesästä, tosin jos järkevästi rakennetaan niin ei häiritse sientenkään keräilyä, Hannu Ovaskainen (kesk.) toteaa.

Vasemmistoliittolaisista mökkikylää kannattaa 83 prosenttia ja kokoomuslaisista 80 prosenttia.

- Mökkikylän vastustajilla on yhteyksiä niihin henkilöihin jotka ovat saaneet jo rakentaa  paritaloja lähes Juhannus kallioille saakka. Kaavalla  ja määräyksillä mökkikylä voidaan sijoittaa niin ettei siitä ole mitään haittaa Ounasvaaralla liikkujille, Jaakko Huttunen (vas.) kommentoi.

Kukaan vihreistä vihreät ja 75 prosenttia demareista ei halua mökkikylää Ounasvaaran laelle.

- Meillä on varaa säästää Ounasvaara ilman, että kaupungin matkailutulot muuttuisivat merkittävästi huonommiksi. Kyseessä on yhden yrittäjän edut, eikä niillä ole kokonaisuuden kannalta suurta merkitystä, Jorma Kuistio (vihr.) perustelee.

- Mökkikylää ei tule toteuttaa suunnitellulla tavalla. Jos yrittäjä olisi ollut aidosti kiinnostunut yrityksensä toimivuudesta, olisi luullut hänen panostavan myös nykyiseen hotelliin. Konsulttiselvityksen mukaan matkailijoille tarkoitettuja mökkejä voidaan rakentaa vaaran pohjoisrinteelle joka on jo muutenkin suurimmalta osin ihmisen käsittelemää aluetta . Lisäksi vaarana on, että lakimökeitä tulee joillekin ns. vakituisia asuntoja eikä se suinkaan saa olla tarkoitus, Reijo Sulasalmi (sd.) toteaa.

Korkeammille taloille kyllä

Rovaniemen keskustaan nousee tulevaisuudessa nykyistä korkeampia taloja. 70 prosenttia uusista valtuutetuista on sitä mieltä, että kaupungin keskustaan pitäisi sallia yli kuusikerroksisten talojen rakentaminen.

Innokkaimpia asiassa ovat kokoomuksen ja keskustan valtuutetut, joista 90 prosenttia kannattaa korkeampia rakennuksia.

- Kaupunkiimme on voitava rakentaa jopa 12-kerroksisia taloja. Näin  jää enemmän puistoja ja viheralueita, Aarne Jänkälä (kesk.) perustelee.

- Keskikaupungin alueelle tulisi määritellä korkeamman rakentamisen alue. Tästä ilmatilasta voitaisiin myös järjestää arkkitehtikilpailu, Kaarlo Alaoja (kok.) toteaa.

Vihreät ja kristillisdemokraattien ainoa valtuutettu vastustavat kaupungin laajentamista ylöspäin.

- Keskittämispolitiikka ei ole hyvä asia. Rovaniemi on pinta-alaltaan laaja niin meillä on kyllä tilaa asua, Jarmo Inget (kd.) toteaa.

"Kauppaleikki tulee lopettaa"

Rovaniemen kaupungin hallintomallista eli sopimusohjausjärjestelmästä luopuisi 70 prosenttia uusista valtuutetuista. Monimutkaiseksi moititun järjestelmän purkamista kannattavat selkeimmin kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut, joista kaikki ovat täysin samaa mieltä siitä, että sopimusohjauksesta pitää luopua.

- Kunnan sisälle rakennettu kauppaleikki tulee lopettaa ja siirtyä lautakuntapohjaiseen tilaaja-tuottaja hallintoon, Juhani Juuruspolvi (kok.) perustelee.

- Malli saattaa toimia suuremmissa kaupungeissa, mutta Rovaniemi on liian pieni, Maarit Simoska (kesk.) toteaa.

Keskustan valtuutetuista hieman yli puolet ja vasemmistoliiton valtuutetuista tasan puolet taas ei halua nykyisestä hallintomallista eroon.

- En koe sopimusohjausmallia monimutkaiseksi, vaan ymmärrän sen toiminnan ihan hyvin. Sopimusohjausjärjestelmässä on myös hyviä puolia: nykyisellään kaupungin palveluiden kustannusrakenne on läpinäkyvää. Sopimusohjausjärjestelmä ei ole valmis ja sitä pitää kehittää, Liisa Ansala (kesk.) perustelee.

Ylen vaalikoneeseen vastasi 54 Rovaniemen valtuuston päässyttä ehdokasta. Vain viisi uutta valtuutettua ei vastannut kysymyksiin. Vastaamatta jättivät Esko Harju-Autti (kesk.), Micke Kari (kok.), Mika Kansanniva (kok.) Esko-Juhani Tennilä (vas.) ja Jouko Lampela (ps.).