Lapin luonto Euroopan puhtainta

Lapin tutkimusseuran Pohjoinen puhtaus -kirjan mukaan Lappi on monin eri tavoin Euroopan puhtainta aluetta, ja pääsääntöisesti saasteiden määrä edelleen vähenee pohjoisen luonnossa.

luonto
Pohjoinen puhtaus -kirja
Jyri Tynkkynen / Yle

Lapin puhtaan imagon rakentajat ovat saaneet hyviä uutisia "Pohjoinen puhtaus"-kirjan muodossa. Kirjaan on tiivistetty viimeisimpiä mittaustuloksia Lapin luonnosta. Sen ovat toimittaneet Rainer Peltola ja Pertti Sarala.

Kirja päätyy varsin yksiselitteisesti sellaiseen päätelmään, että Lappi on elinympäristönä todella puhdas ja edelleen puhdistumassa, sanoo Rainer Peltola.

- Lapin ympäristön puhtaus on huippuluokkaa globaalisti ja myöskin eurooppalaisella tasolla luonnollisesti. Me elämme Euroopan puhtaimmassa maakunnassa. Pohjois-Norja ja Pohjois-Ruotsi on suunnilleen samalla tasolla.

Julkisessa keskustelussa usein esitetään, että Lapissa kärsitään Tsernobylin ydinonnettomuuden ja Kuolan metallisulattojen laskeumista, mutta Peltolan mukaan niiden vaikutus on tällä hetkellä pieni.

- Tsernobylin laskeuma ei enää näy Lapin luonnossa oikeastaan millään tavalla. Se oli vain muutaman vuoden piikki mittauksissa. Tosin poron lihassa se säilyi hieman pidempään, koska poro on jäkälän suursyömäri ja jäkälä kerää helposti radioaktiivisia aineita. Itse asiassa Tsernobylin vaikutus oli aika lailla pieni verrattuna 1950-70 luvuilla ilmakehässä tehtyjen ydinkokeiden aiheuttamaan säteilytasoon.

- Kuolan ilmansaasteet näkyy vielä - ja näkyy todennäköisesti vielä jatkossakin - mutta se näkyy lähinnä vain Raja-Joosepin mittauspisteessä eli aivan rajan pinnassa Koillis-Lapissa.

Lisäkirkastusta Lapin puhtoiseen imagoon

Tämä on hyvä uutinen, sanoo Lappi-brändin kehittämishankkeen projektipäällikkö Inkeri Starry. Brändiprojekti on juuri julkaisemassa uudet teesinsä, joihin elinympäristön ja luonnon puhtaus liittyy olennaisesti.

- Tässä teoksessa on koottuna yksiin kansiin sellaisia faktoja, mitä meillä ei ole ollut käytettävissä aikaisemmin. Siinä mielessä tämä on todella tullut kuin tilauksesta tämä kirja.

Kirja kuluukin jatkossa varmasti myös Lappi-brändin kehittäjien käsissä.

- Luulen, että aika paljon. Tässähän on monelle toimialalle hyviä argumentteja. Myös asukkaille itselleen on tärkeää ja hyvä tietää, että me asutaan melkein maailman parhaimmalla alueella.