Hyppää sisältöön

Puolueet aloittavat väännön tulevasta valtuustokaudesta Kouvolassa ja Kotkassa

Suurimmat puolueet aloittavat neuvottelut tulevaa valtuustokautta varten. Itsevarmat perussuomalaiset havittelevat Kouvolan valtuuston puheenjohtajuutta itselleen.

Tulevan valtuuston sukupuolijakauma vaikeuttaa luottamustehtävistä käytäviä neuvotteluja Kouvolassa. Uuden valtuuston suurimmat ryhmät, SDP ja kokoomus, tulevat todennäköisesti ottamaan valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajien paikat.

Myös perussuomalaiset hamuaa valtuuston puheenjohtajan pestiä itselleen. Paikkaa pedataan Kouvolan äänikuningas Jari Lindströmille.

- Lindströmin suurta äänisaalista on kunnioitettava. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajuudet menevät kuitenkin todennäköisesti demareille ja kokoomukselle, sanoo perussuomalaisten valtuutettu Anssi Tähtinen.

Neljä suurinta, kokoomus, demarit, perussuomalaiset ja keskusta, uskovat neuvotteluiden sujuvan sopuisasti. Suurin puolue SDP kutsuu muut ryhmät neuvotteluun. Demarivaltuutettu Harri Helminen peräänkuuluttaa paikkojen jakamista suhteessa vaalitulokseen.

- Muu olisi vaalituloksen halveksuntaa, Helminen sanoo.

Lautakuntien paikkajakoa hankaloittaa valtuuston miesvaltaisuus. Esimerkiksi perussuomalaisilta valtuustoon ei päässyt yhtään naista.

Tasa-arvolaki vaatii, että valtuustoja lukuunottamatta kunnan luottamuselimissä on oltava vähintään 40 prosenttia kummankin sukupuolen edustajia. Perussuomalaiset joutuukin todennäköisesti täyttämään luottamuspaikkoja varavaltuutetuilla.

Myös Kotkassa alkavat piakkoin puolueiden väliset neuvottelut tulevaa valtuustokautta varten.

Kotkan kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jari Elomaa sanoo, että avainasemaan nousevat puolueiden näkemykset kaupungin taloustilanteen parantamiseksi. Elomaa ennakoi, että neuvotteluista ei tule ainakaan helpot. Suurimpana puolueena kokoomus aikoo käydä tunnusteluja kaikkien ryhmien kanssa.

SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jari Luumi puolestaan ei innostu jo tehtyjen koulu- ja terveyspalvelupäätösten avaamisesta, jota esimerkiksi perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat vaatineet.

Neuvotteluja käydään myös johtopaikoista. Perinteisesti Kotkassa suurin puolue on saanut kaupunginhallituksen ja toiseksi suurin puolue valtuuston puheenjohtajan paikan.

.
.