1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itä-Suomen yliopiston tutkija puolustaa D-vitamiinitutkimustaan

Biokemisti Tarja Nurmen mukaan on tavallista, että kahdella eri analyysimenetelmällä voi tulla erilaisia tuloksia. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

D-vitamiinivalmisteita myynnissä helsinkiläisessä apteekissa.

Itä-Suomen yliopiston biokemisti Tarja Nurmi seisoo kohua aiheuttaneen D-vitamiinitutkimuksensa takana. Hän kertoo Yle Uutisille, että heidän analyysimenetelmänsä tulokset eivät mitätöi akkreditoitujen laboratorioiden eriäviä tuloksia. Hänen mukaansa on tavallista, että kahdella eri analyysimenetelmällä voi tulla erilaisia tuloksia. Nurmen mukaan eriäväisyys voi johtua muun muassa erilaisista käsittelytavoista.

- Valmistajien ja markkinoijien teettämät analyysit akkreditoiduissa laboratorioissa ja niiden esittämät todisteet ovat ilman muuta validia tavaraa ja takaavat heidän tuotteidensa laadun yksiselitteisesti, Nurmi sanoo.

Keskiviikkona riippumattomien tutkimuslaboratorioiden tulosten mukaan kolmen eri D-vitamiinivalmisteen vitamiinipitoisuudet ovat vaatimusten mukaisia.

Rainbown D-vitamiinivalmisteen vitamiinipitoisuus jopa ylittyy hieman kerrotusta. Myös Sana-sol D-vitamiini täyttää laatuvaatimukset. Riippumaton tutkimus tehtiin samasta tuote-erästä kuin Itä-Suomen yliopistossa tekemä tutkimus.  Musta Aurinko -tuotteen D-vitamiinimäärät vastaavat myös etikettimerkintöjä.

- Meidän analyysituloksilla ei määritellä sitä, onko joku ravintolisävalmiste kunnossa vai ei. Sen tekee taho, joka on vastuussa tuotteesta, ja tilatessaan analyysin laboratoriosta toimii ehdottoman oikein.

Nurmen mielestä tutkimuksen kiinnostavin vaihe on vielä edessä, kun he tutkivat, mistä erilaiset tutkimustulokset johtuvat. He aikovat analysoida näytteiden sisältöä samalla tavalla kuin muut laboratoriot.

He ovat myös pyytäneet ulkopuolisia asiantuntijoita arvioimaan tutkimuksen menettelytapoja. Nurmen mukaan toistaiseksi mitään selkeitä virheitä ei ole löytynyt.

Hän sanoo, että yliopiston ja akkreditoitujen laboratorioiden välisiä tuloksia ei ole tällä hetkellä mielekästä vertailla.

- Jos mietitään valmistuserää niin siellä (laboratorioissa) varmaan otetaan näytteitä monesta kohtaa. Se on eri asia, kun me ikään kuin kuluttajana menemme kauppaan, ostamme purkin ja katsomme, mitä sen sisällä on.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.