1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaista äärioikeistoa tutkinut kirja haastaa keskusteluun rasismin arkipäiväistymisestä

Äärioikeisto Suomessa -tietokirja analysoi suomalaisen äärioikeiston toimintaa sekä tuo julki suomalaisen äärioikeiston eurooppalaiset juuret. Kirjan mukaan äärioikeistoryhmillä on vahva halu toimia yhteiskunnassa ja politiikassa.

Kotimaan uutiset
Äärioikeisto Suomessa Koivulaakso tietokirja
Yle / Isto Janhunen

Äärioikeisto Suomessa: vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa -tietokirjassa ilmenee, että Suomessa toimii useita järjestöjä, joilla on samankaltaisuuksia Euroopassa toimivien äärioikeistoryhmien kanssa. Kirjan mukaan monet järjestöt pyrkivät sulkemaan Euroopan rajat ulkopuolisilta maahanmuuttokriittisyyden ja islam-vastaisuuden nimissä.

- Taustalla on halu puolustaa Eurooppaa ulkopuoliselta maailmalta ja tähän liittyy myös muslimivastaisuutta eli islamofobiaa, kertoo Dan Koivulaakso, joka on yksi kirjan kirjoittajista.

En ole huolissani mielipiteistä, vaan pikemminkin siitä, kuinka näihin mielipiteisiin suhtaudutaan.

Dan Koivulaakso

Äärioikeisto Suomessa kirjan mukaan vaarana on, että entistä radikaalimmat ja marginaalisemmat ääriryhmät saavat enemmän tilaa yhteiskunnassa. Huolestuttavana piirteenä Koivulaakso pitää entistä rasistisempien mielipiteiden arkipäiväistymistä.

- Sinällään en ole huolissani mielipiteistä, vaan pikemminkin siitä, kuinka näihin mielipiteisiin suhtaudutaan. Siinä vaiheessa, kun näitä mielipiteitä ei enää sysätä uloimman marginaalin mielipiteiksi, vaan niistä tulee valtavirtaa, asia huolestuttaa.

Koivulaakson mukaan esimerkiksi maahanmuuttokritiikki, jota hän kuvailee monessa kohtaa erittäin rasistiseksi, on arkipäiväistynyt.

Arkipäiväistymisestä puhuu myös Suomen Sisun perustajajäsen Teemu Lahtinen.

- Tietysti aina kun keskustelun volyymi kasvaa, sen kiinnostavuuskin lisääntyy ja se tulee enemmän osaksi arkipäiväistä keskustelua, kertoo Lahtinen Yle Uutiset Suoralle linjalle.

Lähtökohtana äärioikeistolaisten omat kirjoitukset

Koivulaakson mukaan eräs kirjan tärkeimmistä havainnoista on Suomen Sisun politiikkaan asettamat tavoitteet ja niiden läpi ajaminen puoluepolitiikassa. Kirjaa varten haastateltu Teemu Lahtinen kertoo kirjassa, että Sisu on saavuttanut kaikki tähänastiset tavoitteensa.

Lainsäädäntöä pitäisi muuttaa sellaiseksi kuin olemme esittäneet.

Teemu Lahtinen, Suomen Sisun perustajajäsen

- On hyvä, että yhteiskunnassa keskustellaan maahanmuutosta kriittisesti, mutta vielä pitäisi päästä puheista tekoihin eli lainsäädäntöä pitäisi muuttaa sellaiseksi kuin olemme esittäneet, kuvailee Lahtinen.

Koivulaakson mukaan Suomen Sisulla on ollut suuri merkitys Suomen poliittisessa kentässä.

- Se on onnistunut omalla tavallaan politisoimaan maahanmuuttokysymyksiä ja tuomaan sanaansa julki politiikassa, kuvailee Koivulaakso.

Äärioikeisto Suomessa -kirja pureutuu suomalaisen äärioikeistoliikehdinnän ytimeen äärioikeiston omista teksteistä käsin. Lähteinä on käytetty muun muassa blogikirjoituksia, haastatteluja, poliisin esitutkintapöytäkirjoja sekä historiallisia lähteitä. Muita kirjan kirjoittajia ovat Li Andersson ja Mikael Brunila.

_Äärioikeisto Suomessa: vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa _julkaistaan 1.11.

Lue seuraavaksi