1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymenlaakson vesi- ja viemäriverkoissa muhii miljoonavelka

Rahaa korjaustahdin kiristämiseen kuntien omistamat vesiyhtiöt voivat saada joko lainaamalla tai maksuja korottamalla. Velkataakka on jo yhtiöissä niin korkea, että velkaa tuskin halutaan enää lisätä.

Kotimaan uutiset
Viemäriputkea asennetaan.
Antti Kolppo / Yle

Kymenlaaksossa vesi- ja viemäriputkien korjausvelkaa on kertynyt vuosien saatossa kymmeniä miljoonia euroja. Kouvolan Vedellä, Kymen Vedellä ja Haminan Vedellä on korjausvelkaa yhteensä noin 120 miljoonaa euroa. Rahaa korjaustahdin kiristämiseen kuntien omistamat vesiyhtiöt voivat saada joko lainaamalla tai maksuja korottamalla.

Korjausvelka tarkoittaa käytännössä sitä, että nyt uusitaan 60-luvun putkia vaikka vaihtoon pitäisi olla pistämässä jo 70-luvun putkia. Kouvolan Veden vesihuoltojohtaja Timo Kyntäjän mukaan korjausvelka on syntynyt vuosien saatossa, koska kunnat eivät ole raaskineet laittaa rahaa maan alle.

- Niin Kouvolassa kuin valtakunnallisesti nämä ongelmat alkavat tulla pikkuhiljaa hyvin konkreettisesti esiin. Tapahtuu yhä vakavampia ja vakavampia putkirikkoja, Kyntäjä sanoo.

Kouvolan Veden alueella putkirikkoja tapahtuu vuosittain noin 45-60 vuodessa. Yhden putkirikon korjaus maksaa noin 4000-8000 euroa riippuen paikasta ja vuodenajasta.

Saneerausrahat pitäisi tuplata

Saneeraustahtia pitäisi lisätä,sillä nykyinen saneeraustahti ei riitä kuromaan korjausvelkaa umpeen. Haminan Vesi käyttää ensi vuonna putkistojen saneerauksiin 870 000 euroa. Toimitusjohtaja Jani Väkevän mukaan summa pitäisi kuitenkin kaksinkertaistaan, jotta korjaustarve saataisiin kurottua kiinni.

Tapahtuu yhä vakavampia ja vakavampia putkirikkoja

Timo Kyntäjä

Rahaa korjaustahdin kiristämiseen kuntien omistamat vesiyhtiöt voivat saada joko lainaamalla tai maksuja korottamalla. Velkataakka on jo yhtiöissä niin korkea, että velkaa tuskin halutaan merkittävästi enää lisätä.

Kotkan, Pyhtään ja Anjalankosken alueella toimiva Kymen vesi käyttää vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa putkistojen uusimiseen. Kymen Veden toimitusjohtajan Tapani Eskolan mukaan investointitahti saneerauksiin pysyy samalla tasolla ainakin vuoteen 2016 asti. Yhtiötä painaa vielä noin viidenkymmenen miljoonan euron velkataakka Mussalon keskusjäteveden puhdistamon ja Anjalankoski-Kotka siirtoviemärin rakentamisesta.

Eskolan mukaan investointitahti pitäisi tuplata neljään miljoonaan euroon vuodessa, jotta saneerausvelka saataisiin kurottua umpeen.

- Tasapainoon päästäisiin noin 15 vuodessa, Eskola toteaa.

Kymen veden toimitusjohtaja Tapani Eskola esittää karkea arvion, jonka mukaan miljoonan euron keräämiseen asiakkailta saneerauksiin tarvittaisiin noin 20 sentin korotus kuutiolta vesi- tai jätevesitaksaan. Tämä tarkoittaisi noin kymmenen prosentin korotusta maksuihin.

Lue seuraavaksi