Päästöoikeuksista miljoonatulot valtiolle

Uudessa järjestelmässä päästöoikeuksista vain puolet annetaan ilmaiseksi, toinen puoli myydään huutokaupassa.

talous

Teollisuudelle myytävien päästöoikeuksien odotetaan tuovan valtiolle vuosittain ainakin sadan miljoonan euron tulot. Päästöoikeudet on jaettu tähän saakka teollisuudelle pääosin ilmaiseksi, mutta uudessa järjestelmässä kasvava osa niistä myydään huutokaupalla. Huutokaupat alkavat kahden viikon kuluttua.

Uudessa järjestelmässä päästöoikeuksista vain puolet annetaan ilmaiseksi, toinen puoli myydään huutokaupassa. Ensimmäinen huutokauppa pidetään parin viikon kuluttua.

Suomen valtio odottaa kaupasta ainakin sadan miljoonan euron vuosituloja.

- Nykyisellä päästöoikeuden hinnalla, joka on noin seitsemän euroa, se toisi valtiolle vuositasolla 100 miljoonaa euroa jos suunnitelmien mukaan mennään, laskeskelee Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Riku Huttunen.

Hiipuva talous pudotti hinnat

Euroopan talous on hyydyksissä ja piiput tupruttavat entistä vähemmän. Siksi päästöoikeuksiakin tarvitaan vähemmän ja niinpä hintakin on romahtanut vuoden 2008 yli 30 eurosta vajaaseen kolmasosaan.

Viime aikoina hiilidioksiditonnin päästöoikeuden hinta on liikkunut 6-8 euron välillä.

Joidenkin näkemysten mukaan hinta ei enää edes kannusta sijoittamaan päästöjä vähentävään teknologiaan niin kuin alun perin piti.

Päästökauppa-asiantuntijan mukaan nuori toimiala toimii niin kuin pitääkin. Kun hidas talouskasvu on vähentänyt teollisuuden ja liikenteen päästöjä, ovat myös päästöoikeuksien kysyntä ja hinta laskeneet.

- Mekanismi toimii niin kuin on suunniteltukin. On sitten eri asia, että onko näillä hintatasoilla sitä ohjaavaa vaikutusta mikä päästökaupalla on ajateltu olevan, sanoo päästökaupan asiantuntija Suvi Viljaranta Greenstreamista.

Teollisuus odottaakin pelonsekaisin tuntein EU:n uusia linjauksia. Ennakkotietojen mukaan päästöoikeuksien määrää vähennetään tai myyntiä lykätään. Tavoitteena on saada päästöt nykyistä kalliimmiksi tavalla tai toisella.