1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lisäravinnevalmistajat tuohtuneita - yksi pohtii mahdollisia oikeustoimia D-vitamiinikohussa

Kolme D-vitamiinituotetta sai puhtaat paperit riippumattomien laboratorioiden tutkimuksissa. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Lisäravinnevalmistaja Chemedan toimitusjohtaja Tero Weckroth. Kuva: Tero Weckroth

Lisäravinnevalmistajat ovat yhä tuohtuneempia D-vitamiinikohun keskellä. Chemedan toimitusjohtaja Tero Weckroth sanoo Yle Uutisille, että yrityksessä harkitaan mahdollisten vahingonkorvausten vaatimista oikeusteitse. Hänen mukaansa asiassa on vielä liian aikaista tehdä päätöksiä.

- Me vaadimme, että he (Itä-Suomen yliopisto) välittömästi korjaavat uutisoinnin tai erittelevät yksilöidysti, miten heidän käyttämänsä uusi menetelmä olisi parempi kuin viranomaisten hyväksymä laboratorio, Weckroth toteaa.

Riippumattomat tutkimuslaboratoriot ovat tutkineet tuotteiden D-vitamiinipitoisuuksia ahkerasti. Keskiviikkona saatujen tulosten mukaan Rainbown D-vitamiinivalmisteen vitamiinipitoisuus jopa ylittyy hieman kerrotusta. Myös Sana-sol D-vitamiini täyttää laatuvaatimukset. Riippumaton tutkimus tehtiin samasta tuote-erästä kuin Itä-Suomen yliopistossa tekemä tutkimus.

Musta Aurinko -tuotteen D-vitamiinimäärät vastaavat myös etikettimerkintöjä.

- Meillä on Euroopan huippuvitamiinianalyysilaboratoriosta tutkimustulos joka osoittaa tässä samassa erässä, minkä Itä-Suomen yliopisto kyseenalaisti, siinä on 29,9 mikrogrammaa D-vitamiinia. Heidän tuloksensa oli huomattavasti alempi, sanoo Chemedan toimitusjohtaja Tero Weckroth Yle Uutisille.

Ravintolisien markkinoijan Manninen Nutraceuticalsin toimitusjohtajan Anssi Mannisen mukaan yliopiston tutkimusryhmän metodeissa on lukuisia virheitä. Hänen mukaansa virheet on reilusti myönnettävä.

Itä-Suomen yliopiston biokemisti Tarja Nurmi pysyi keskiviikkona kohua herättäneen D-vitamiinitutkimuksensa takana. Tutkijan mielestä on tärkeää tutkia, mistä erilaiset tutkimustulokset yliopiston ja riippumattomien tutkimuslaboratorioiden välillä johtuvat.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.