Turistien hengitys ja hiki uhkaavat Michelangelon freskoja

Niin suuret väkijoukot käyvät ihailemassa Vatikaanin Sikstiiniläiskappelin taideaarteita, että kappelin ilmanpuhdistusjärjestelmä ei enää riitä ja kävijämäärää voidaan joutua rajoittamaan. Michelangelon kuuluisat freskot täyttävät marraskuun alussa tasan 500 vuotta.

kulttuuri
Sikstiiniläiskappeli
Paavi johtamassa juhlallisuuksia, jotka pidettiin Michelangelon freskojen 500-vuotispäivän kunniaksi.Osservatore Romano / EPA

Vatikaani harkitsee rajoittavansa turistien pääsyä Sikstiiniläiskappeliin, koska suurten ihmisjoukkojen hönkimä ja hikoilema kosteus uhkaa rapauttaa kappelin kuuluisat freskot.

Vatikaanin palatsiin kuuluvan Sikstiiniläiskappelin läpi kulkee joka päivä 10 000 - 30 000 ihmistä. Asiantuntijat varoittavat, ettei 1990-luvulla asennettu ilmanpuhdistusjärjestelmä enää kykene selviämään kosteudesta tai pölystä ja liasta, jota kappeliin kulkeutuu turistien mukaan.

Ellei kappelille onnistuta kehittämään uutta tehokasta puhdistusjärjestelmää ennen vuodenvaihdetta, Vatikaanin on ryhdyttävä rajoittamaan kävijöiden määrää, sanoo kappelista vastaavan museon johtaja Antonio Paolucci.

Massaturismia ja hengellisyyttä

Sikstiiniläiskappeli, jonka kuuluisimmat freskot ovat Michelangelon pensselistä, on yksi maailman suosituimmista turistikohteista, mutta samalla se on hengellinen rakennus, jonne turistit ja pyhiinvaeltajat jonottavat rinta rinnan.

Vatikaani on aiemmin torjunut ajatukset vierailurajoituksista, mutta asia nousi uudelleen esiin syyskuussa Corriera della Sera -lehdessä julkaistun artikkelin vuoksi. Siinä kriitikko ja kirjailija Pietro Citati kirjoitti turistien käyttäytyvän kuin humaltunut nautalauma ja sanoi, ettei minkäänlainen henkistyminen ole Sikstiiniläiskappelin kaaoksessa mahdollista.

Paolucci vastasi Citatille sanomalla, että ne ajat ovat ohi, jolloin kappeliin pääsivät vain venäläiset suurherttuat ja englantilaiset lordit. Hän myönsi kuitenkin, ettei Vatikaanilla ehkä aikaa myöten ole valinnan varaa, vaan vierailijoiden määrää on pakko rajoittaa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset