Hirmumyrsky Sandy syöksi Haitin ja Kuuban ahdinkoon

Karibianmeren saarivaltioissa kuoli ainakin 69 ihmistä. Myrsky aiheutti valtavat tuhot vasta edellisistä myrskyistä toipuvalle Haitille. Kuubassa suuri osa sadosta pyyhkiytyi.

Ulkomaat
Iäkäs nainen itkee telttarakennelmien keskellä.
Parin vuoden takaisen maanjäristyksen jäljiltä yhä telttakylässä asuva iäkäs nainen itki asumuksensa paikalla tiistaina Haitin Port-au-Princen esikaupunkialueella, hirmumyrsky Sandyn kuljettua alueen yli.AFP / Lehtkuva

Yhdysvalloissa riehuva hirmumyrsky Sandy kylvi suurtuhoa myös Karibianmeren saarivaltioissa. Alustavien tietojen mukaan ainakin 69 ihmistä on kuollut kuudessa eri saarivaltiossa.

Pahiten Sandyn raivosta kärsi Haiti. Haitin väestönturvaviraston mukaan 52 ihmistä on kuollut hirmumyrskyn aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä. Ainakin 12 ihmistä on yhä kateissa. Yli kolme päivää jatkuneet sateet vahingoittivat pahoin teitä ja siltoja, ja pääsy moniin kyliin ja kaupunkeihin on yhä mahdotonta.

Sanomalehti Guardianin mukaan Haitin hallitus pääkaupunki Port-au-Princessä kertoi, että noin 200 000 ihmistä on kodittomia, mutta maa on kyennyt tarjoamaan hätämajoitusta vain 17 000 ihmiselle.

Kolera uhkaa myrskyjen runtelemaa Haitia

Haitin ruokavarannot ovat vaarassa. Moni alue on vasta toipumassa vuoden 2008 maanjäristyksestä, vuoden 2010 hurrikaani Tomaasta ja elokuussa riehuneesta Isaac-myrskystä. Ruokavarastot ammottivat osin tyhjyyttään.

Sandyn nostattamat voimakkaat tuulet ja sateet repivät irti baanani- ja leipäpuita, jotka ovat paikallisten perusruokaa.

Koleran ja muiden veden kautta leviävien sairauksien tartuntojen pelätään lisääntyvän. Avustusjärjestöt raportoivat epäiltyjä koleratartuntoja eri puolilla maata. Haitissa ennakoidaan, että pahimmat tuhot ovat vasta edessäpäin.

- Sandy iski Haitin talouteen, pääministeri Laurent Lamothe kertoi.

Lamothen mukaan Haiti ennakoi ruokakriisiä ja sen vuoksi kansainvälisen hätäavun pyytämistä. Pääministeri on julistanut kuukauden kestävän hätätilan.

Hirmumyrsky tuhosi koteja ja telttakyliä Port-au-Princessä. Pääkaupungin telttakylissä asuu yhä 370 000 vuoden 2010 maanjäristyksen uhria. Maan viranomaisten mukaan 18 000 perhettä Port-au-Princessä jäi kodittomiksi.

Haitissa järjestettiin mielenosoituksia elinkustannusten nousun vuoksi jo ennen Sandyn aiheuttamaa kaaosta, mutta nyt ruoan ja polttoaineen hinta on noussut entisestään.

Ruokapula uhkaa Kuubaa

Sandy runnoi myös Kuuban itäosia. Hirmumyrskyssä kuoli 11 ihmistä ja 188 000 kotia tuhoutui. Sandy kuritti myös Kuuban ruokavarantoja hävittämällä 100 000 hehtaaria viljelysmaata, YK:n julkaisema raportti kertoi keskiviikkona.

Raportin mukaan maatalouden kärsimistä tappioista aiheutuu vakavia seurauksia Kuuballe, koska tuhoja kärsineillä alueilla viljellään koko maan tarvitsemia viljelykasveja. Sokeriruoko-, ratamo- ja banaanisadot kärsivät eniten. Kahvisadosta tuhoutui jopa kolmannes.

Kuuba kertoo harvoin julkisesti ruokapulastaan, mutta varapresidentti Jose Ramon Machado ilmoitti keskiviikkona, että yksi Kuuban suurimmista ongelmista on nyt taata ruoan riittävyys seuraavien kuukausien aikana.

Sandy iski voimakkaasti Jamaikaan, jossa se tuhosi banaanisatoa maan itäosissa. Bahamasaarilla Sandy aiheutti aineellista vahinkoa, kun myrsky tuhosi koteja ja infrastruktuuria.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset