1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Punapigmentti lisää melanoomariskiä

Tutkijaryhmä selvitti, miten erilaiset melanoomat kehittyvät hiirillä. Tutkimus osoitti, että UV-säteilyn sijaan itse pigmentti oli melanooman kehittymisen syy.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat Hollannin Bredaan 6. syyskuuta 2009 viettämään punatukkaisten päivän tapahtumaa. Kuva: Robert Vos / EPA

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan punapigmentillä on vaikutus melanooman syntyyn. Massachusettesin sairaalan syöpätutkijan David Fisherin mukaan jokin punahiuksisen geeniperimässä käyttäytyy karsinogeenin tavoin, ilman UV-säteiden vaikutusta.

Tutkimus julkaistiin keskiviikkona Nature-lehdessä.

Ihmiset, joilla on hyvin vaalea ja pisamainen iho sekä punaiset hiukset, tuottavat erilaista melaniinipigmenttiä verrattuna ihmisiin, joiden ihonväri on tummempi. Tämä melaniinin puna-keltainen muoto feomelaniini suojaa heikommin ihoa UV-säteiden vaurioilta kuin melaniinin tummempi muoto eumelaniini. Muutoksen melaniinien välillä aiheuttaa geeni MC1R2.

Vuosien ajan on arvioitu, että UV-säteily ei yksin ole ainut melanoomariskiä lisäävä tekijä punapäiden keskuudessa. Fisherin tutkimusryhmä perehtyi melanoomariskin molekyyliseen taustaan.

Hiiriä ei altistettu UV-säteilylle

Tutkijat selvittivät, miten erilaiset melanoomat kehittyvät hiirillä, joiden iho on oliivinvärinen, kellanpunainen tai albiino. Albiinohiirien geneettinen tausta oli samanlainen kuin iholtaan tummempien hiirien, mutta niiltä puuttui melaniinia tuottava entsyymi.

Tutkijat muokkasivat lisäksi jokaisen hiiriryhmän geenejä siten, että ne olisivat alttiimpia kehittämään hyvänlaatuisia luomia.

Tutkijoiden oli tarkoitus altistaa hiiret UV-säteilylle ja tarkkailla melanooman kehittymistä. Ennen kuin tutkijat ehtivät altistaa hiiret, he havaitsivat, että noin puolille ihonväriltään puna-keltaisista hiiristä oli kehittynyt melanooma.

Fisher kertoi tutkijaryhmän olleen järkyttynyt melanoomakehityksestä. Tutkijat toivat seuraavaksi paikalle UV-mittarin tarkistaakseen, ettei huoneessa ollut jostain syystä tahatonta UV-säteilyä esimerkiksi valaisimista, mutta näin ei ollut.

Tulos osoitti, että itse pigmentti oli melanooman kehittymisen syy. Tutkijat esittävät, että lisääntynyt melanoomariski on yhteydessä pigementin tuotantoon tai sen sivutuote.

Tulos ei muuta auringon UV-säteiden vaarallisuutta

Ison-Britannian Southamptonin yliopiston kliinisen ihotautilääkärin Eugene Healyn mielestä tulos on mielenkiintoinen. Healy kuitenkin epäilee, että kyseessä olisi UV-säteilyä suurempi laukaisija melanoomalle.

Isossa-Britanniassa kahdeksan kymmenestä melanoomatapauksesta aiheutuu UV-säteille altistumisesta.

Healyn oma tutkimus vuodelta 2010 esitti, että feomelaniini itseasiassa suojaisi UV-säteilyn vaikutuksilta sarveissoluissa.

UV-säteily on yhä vaarallista myös tuoreiden tutkimustulosten valossa.

- UV on erittäin tiiviisti ja tutkitusti yhteydessä muihin kuin melanooma-tyypin ihosyöpiin, Fisher sanoi.

Nature-lehden sivuille (siirryt toiseen palveluun)