Eniten ansiotuloja tienanneiden listan kärjessä yllätysnimiä

Suomen suurimmat ansiotulot keräsi viime vuonna lääkealalla toimiva Timo Tiivola.

talous
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Suomen suurimmat ansiotulot vuonna 2011 tienasi tanskalaisen lääkeyhtiön Nycomedin myynti- ja markkinointijohtaja Timo Tiivola. Hänen ansiotulonsa kohosivat 7,3 miljoonaan euroon.

Toiseksi eniten ansiotuloja ansaitsi hissiyhtiö Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta, jonka tulot olivat noin 3,5 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna Alahuhta tienasi lähes saman verran ja oli kolmanneksi eniten ansaitseva suomalainen.

Kolmantena listalla on kiinteistöalalla työskentelevä Terry Lagus. Hän itse kertoo Yle Uutisille, että kyseessä on virhe eikä hänen pitäisi olla listalla lainkaan. Verottaja ei voi vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa asiaan, koska mahdollisen virheen korjaaminen edellyttää oikaisuvaatimusta ja sen käsittelyä.

Neljäntenä listalla on metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen noin 3,4 miljoonan euron tuloillaan.

Viidenneksi suurimmat ansiotulot saavutti Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Kim Gran. Samassa yhtiössä työskentelevä Rami Helminen oli listan 12. Pirkanmaalla asuvat Gran ja Helminen ovat ainoat Uudenmaan ulkopuolelta tulevat kahdenkymmenen eniten tienanneen joukossa.

Kahdenkymmenen eniten ansiotuloja tienanneen listalla suuri osa on suomalaisten suuryritysten johtajia.

Nokialaisia ei juuri kärkisijoilla

Outokummusta toimitusjohtajan pallilta potkut vuonna 2011 saanut Juha Rantanen sai sievoisen korvauksen erottamisestaan ja hän nousi eniten tienanneiden listalla seitsemänneksi 2,5 miljoonaan euron tuloilla. Tänä vuonna Rantanen lähti Pyhäjoen ydinvoimalaa suunnittelevan Fennovoiman hallituksesta.

Kuudennelta sijalta löytyy Metsä Groupin toimitusjohtaja Kari Jordan 2,6 miljoonaan euron tuloilla, sijalta kahdeksan Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula (2,1 miljoonaa), sijalta kymmenen Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh (1,8 miljoonaa) ja sijalta kolmetoista Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen (1,7 miljoonaa).

Eilen suurista irtisanomisista ilmoittaneen Accenturen toimitusjohtaja Frank Korrstöm tienasi noin 1,7 miljoonaa euroa ja oli listan 14.

Matkapuhelinyhtiö Nokian työntekijöitä ei palkkatulolistan kärkipaikoilla juuri näy. Parhaiten tienasi vuonna 2011 yhtiöstä lähtenyt entinen palvelujohtaja Tero Ojanperä. Hänen tulonsa olivat noin 1,5 miljoonaa euroa. Nokian hallituksen puheenjohtajan paikan tänä vuonna jättänyt Jorma Ollila tienasi 1,3 miljoonaa euroa ja yhtiön entinen varatoimitusjohtaja Anssi Vanjoki ansaitsi 1,2 miljoonaa.

Kallasvuo putosi tuhannen kärjestä

Vuonna 2010 eniten ansiotuloja tienannut oli Nokialta potkut saanut toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo. Viime vuoden verotietojen mukaan hän ei ollut enää tuhannen eniten tienanneen listalla.

Viime vuosien tapaa ansiotulolistan kärjestä löytyy myös pokerinpelaajia. Eniten ansiotuloistaan veroja Suomeen maksanut pokeripelaaja oli vuonna 2011 Jens Kyllönen. Hän tienasi lähes 1,7 miljoonaa euroa.

Maailmalla mainetta niittäneen Rovion johtajiin kuuluva Niklas Hed tienasi ansiotuloja 1,6 miljoonaa euroa ja oli listan 21. Samasta yhtiöstä tunnettu Peter Vesterbacka tienasi 1,3 miljoonaa.

Juttua on muutettu 1.11. klo 16.15. Terry Lagus pitää verottajan tietoa virheellisenä eikä verottaja voi vielä kommentoida asiaa.