Hyppää sisältöön

Nuori valtuutettu: "Tämä on minun hauskuuteni"

- Eräs ystäväni sanoi, että kun tähtää kuuhun ja missaa, niin osuu tähtiin, kertoo tavoitteensa korkealle asettava Kangasalan uusi kunnanvaltuutettu, 19-vuotias Alireza Abdali.

Opiskelija Alireza Abdali on intoa täynnä, kun uusi tehtävä Kangasalan valtuustossa on alkamassa. Hän sai kuntavaaleissa 117 ääntä ja tuli valituksi kokoomuksen valtuustoryhmään.

Suomeen 2003, kunnanvaltuustoon 2013

Abdali muutti Suomeen ja aluksi Pirkkalaan vuonna 2003. Hän opiskeli vuoden suomea, ja sen jälkeen hän pärjäsi jo tavallisella luokalla. Iranissakaan koulunkäynti ei ollut kovin ankeaa, mutta lattiallakin koulussa istunut Abdali ihastui suomalaisten koulujen varustetasoon. Kielitaito karttui nopeasti.

- Ei se täydellinen ole, mutta pärjään kuitenkin, Abdali kuvailee suomen kielen taitoaan.

Afgaanitaustaisen Abdalin tie politiikkaan kulki lukion oppilaskunnan ja nuorisovaltuuston kautta. Motivaatio on ollut kova.

- Olen aina seurannut uutisia, ja ihaillut ihmisiä, joihin kansalaiset ovat luottaneet. Kun pääsin lukioon, minut värvättiin oppilaskuntaan ja siitä se sitten eteni.

Abdalin mielestä suurin syy nuorten vähäiseen vaikutamisintoon on tietämättömyys.

- He eivät tiedä, kuinka helppoa on vaikuttaa omassa kunnassaan ja lähialueellaan. Jos me saamme nuorille tietoa siitä, miten helppoa tämä on, niin uskon että he innostuvat lisää.

Abdali arvelee oman suosionsa syyksi sosiaalisia taitojaan ja sitä, ettei hän pelkää haasteista.

- Ymmärrän ihmisiä. Tulen toimeen sekä suomalaisten että ulkomaalaisten kanssa.

Tietämättömyys ja liiallinen hyvinvointi passivoi

Abdali on monien muiden tavoin harmissaan äänestysinnon alhaisuudesta. Yksi syy Abdalin mielestä siihen on yleinen hyvinvointi.

- Asiat ovat niin hyvin, että he eivät halua muuttaa mitään.

Myös tässä vaikuttaa Abdalin mielestä eräänlainen tietämättömyys.

- Moni sanoi minulle, että vaikka sinä sinne pääsetkin, et sinä saa mitään aikaan. Se on ongelma, että nuoret eivät usko muutoksen olevan mahdollista.

Tiedot valtuustotyöskentelystä ovat toistaiseksi melko vähäiset, Abdali myöntää. Hän lähti ehdolle tietämättä mitään, mutta otti selvää asioista kampanjan aikana. Abdali ei myöskään uskonut omaan läpimenoonsa, joten valtuustopaikka tuli yllätyksenä.

- Nyt kun minä pääsin valtuustoon, niin ei aio pettää äänestäjieni luottamusta. Olen luvannut lisää virkistystoimintaa Kangasalle sekä nuorille että aikuiselle. Urheilupaikat pitää saada kuntoon ja huolto säännölliseksi. Uskon siihen, että kun ihmiset alkavat urheilemaan, se näkyy myös terveydenhuollossa.

Ennaltaehkäiseviin tavoitteisiinsa Abdali uskoo pääsevänsä yhteistyökyvyillä ja sinnikkyydellä.

- Pitää taistella asioiden puolesta ja vakuuttaa muillekin, että tämä on todella tärkeä asia.

Abdali lupaa jättää aikaa kuntapolitiikalle

Abdali kertoo tuntevansa jo väkeä myös muista puolueista Kangasalla.

- En usko, että tulee mitään ongelmia. Jos on erimielisyyksiä, uskon, että löydämme tien, joka sopii molemmille.

19-vuotiaalla nuorukaisella riittää puuhaa ilman luottamustoimiakin, mutta hän aikoo nostaa kuntapolitiikan ajankäytössään kärkisijoille.

- Tämä on minun hauskuuteni. Pitää vain jättää aikaa tälle.

Vanhemmat ovat kannustaneet Abdalia, jonka tavoite onkin tehdä vanhemmistaan ylpeitä. Abdali kertoo varsinkin isänsä kannustaneen häntä mukaan politiikkaan.

Lähiajat ovat vauhdikkaita. Abdali aikoo opiskella kuntapolitiikan taitoja lisää. Lisäksi edessä on oman paikan löytäminen luottamustoimien viidakossa sekä seuraajan löytäminen lukion oppilaskunnan puheenjohtajaksi.

.
.