Lapsen lihavuus parhaiten kuriin moniammatillisesti?

Kun lapsi ja koko hänen perheensä on pyöreä, on tilanteesta huomauttaminen vaikea asia. Nykyään ajatellaan, että parhaiten lihavuuteen voidaan puuttua moniammatillisella otteella eli esimerkiksi koulun, terveydenhuollon ja harrastusjärjestöjen yhteistyöllä.

ylipaino
Lastenendokrinologian erikoislääkäri Jorma Komulainen ja erikoislääkäri Marketta Dalla Valle.
Janne Ahjopalo / Yle

Lasten ja nuorten liikalihavuutta hoidetaan esimerkiksi Pohjois-Karjalassa moniammatillisella yhteistyöllä. Maakunnassa on otettu käyttöön hoitomalli, jossa ylipainoista perhettä auttavat terveydenhuolto, päiväkoti, koulu ja harrastusjärjestöt yhdessä.

Lapsen lihavuus on herkkä asia ja siitä mainitseminen vaatii ammattilaiselta tarkkaa pelisilmää.

Jokainen haluaisi lapsensa olevan hyväksytty, kaunis ja ihailtu.

Marketta Dalla Valle

- Jokainen haluaisi lapsensa olevan hyväksytty, kaunis ja ihailtu. Ja sitten tullaan sanomaan, että "tarvittaisiin muutosta ja että painaa liikaa", kuvaa lastentautien erikoislääkäri Marketta Dalla Valle kohtaamistilanteita.

- Lihavia lapsia kiusataan enemmän kuin muita lapsia ja heitä leimataan. Heidän kokemansa elämänlaatu on alhaisempi kuin muilla lapsilla. Lihavuus lisää riskejä vaikeisiin sairauksiin myöhemmän elämän varrella, sanoo erikoislääkäri Jorma Komulainen.

Lasten ja nuorten lihavuus on yleistynyt vauhdilla viime vuosikymmeninä. Viimeisten 30 vuoden aikana 12-18-vuotiaiden ylipainoisten osuus on kolminkertaistunut Suomessa. Lihavuus lisää muun muassa valtimotautien, aineenvaihdunnan häiriöiden, rasvamaksan ja uniapnean riskiä.

Joensuussa annettiin torstaina viime hetken tutkimustietoa lihavuuden hoidosta. Kuulijoina oli yli 200 pohjoiskarjalaista lasten ja nuorten kanssa työskentelevää ammattilaista.