Itä-Suomen yliopisto tutkii D-vitamiinipurkit uudelleen

Yliopistolla on tallessa D-vitamiinipurkit ja pillerit, joiden vitamiinipitoisuuksista on noussut kova kohu. Yliopisto tekee näistä pillereistä vitamiinimääritykset toiseen kertaan parin viikon kuluessa. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Kotimaa
Murskattuja D-vitamiinitabletteja.
Yle

Itä-Suomen yliopisto tutkii apteekeista, kaupoista ja netistä hankkimiensa D-vitamiinivalmisteiden vitamiinipitoisuudet uudelleen. Yliopiston mukaan valmisteet analysoidaan uudelleen sekä alkuperäisellä menetelmällä että akkreditoiduissa laboratorioissa käytettävällä menetelmällä.

Professori Tomi-Pekka Tuomainen sanoo, että määritykset tehdään lähiviikkoina, kunhan mediakohulta jää aikaa.

Tuomaisen mukaan yliopiston mittaustekniikka on riittävän laadukas vitamiinipitoisuuksien määrittämiseen, mutta laboratoriossa tuloksiin voivat vaikuttaa myös pillereiden esikäsittelyvaiheet, joita on monenlaisia.

Hämmentävää Tuomaisen mielestä on, että osasta valmisteista saatiin yliopistolla samanlaisia tuloksia kuin tuotteiden valmistajat, osasta toisistaan poikkeavia. Voiko olla, että yliopiston analyysimenetelmä ei reagoi kaikkien valmisteiden koostumukseen samalla tavalla, Tuomainen pohdiskelee.

Yliopisto on saanut pitoisuusraportteja tutkimiensa erien tuotteista toistaiseksi vain osalta valmistajista.

- Tuloksissa on myös eroja. Enimmillään pitoisuusero valmistajan raportin ja yliopiston mittauksen välillä on kolmisenkymmentä prosenttia, professori Tuomainen kertoo.

Vitamiinipitoisuuksiin voivat vaikuttaa myös muun muassa myyntipaikan säilytysolot ja säilytysaika.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.