Hyppää sisältöön

Arpa viimeisteli vaalitulokset Pirkanmaalla

Onnetar antoi viimeisen silauksensa lokakuun kuntavaalieihin. Arpa ratkaisi Pirkanmaalla kaikkiaan viiden valtuustopaikan kohtalon. Myös kymmenien varavaltuutettujen järjestys haettiin arvalla.

Arpaonni ratkaisi puolenkymmentä valtuustopaikkaa Pirkanmaalla. Kuntien keskusvaalilautakunnat joutuivat arpomaan valtuutettuja Hämeenkyrössä, Juupajoella, Pirkkalassa, Pälkäneellä ja Vesilahdella. Tarkastuslaskennassa löydetyt lisä-äänet taas korjasivat  Nokian ja Oriveden sunnuntaiset tasatulokset.

Kuntien keskusvaalilautakunnat vahvistivat vaalituloksen keskiviikkoiltana alkuviikon tarkastuslaskentojen jälkeen. Pirkanmaalla  uudelleenlaskenta toi kolme muutosta valtuustoihin. 

Yksi tarkastuksessa löytynyt ääni ratkaisi Nokialla Vasemmistoliiton ja Orivedellä sosialidemokraattien viimeisen paikan.  Pälkäneellä taas huomattiin 10 äänen erhe, joka muutti keskustan valtuustoryhmää.

Viimeisiä paikkoja arvottiin

Eilisissä arvonnoissa jännittävin tilanne oli Hämeenkyrössä. Keskustan viimeistä paikkaa tavoitteli samalla äänimäärällä peräti kolme ehdokasta. Arpa suosi alkuperäistä eli aakkosjärjestystä myös mm. Juupajoella, jossa ratkottiin demareiden viimeinen valtuustopaikka. SDP:n viimeisiä paikkoja arvottiin myös  Pirkkalassa ja Vesilahdella. Pälkäneellä puolestaan arvottavana oli Kokoomuksen viimenen valtuustopaikka.

Tampereella  ei tällä kerralla jouduttu arpomaan, kuka pääsee valtuustoon ja kuka ei, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri, lakimies Juha Perämaa.

- Maanantain ja tiistain tarkastuslaskennassa ei tullut vastaan mitään sellaista, joka olisi vaikuttanut vaalien lopputulokseen. Puolueiden välinen paikkajako säilyi ennallaan ja myös ne valtuutetut, jotka silloin vaali-iltana olivat jo selvillä, pysyvät samoina. Varavaltuutettujen järjestyksestä oli neljä arvontaa.

Kohti sähköistä äänestystä

Tampereen vaalit sujuivat Juha Perämaan arvion mukaan hyvin. Hyhkyn ja Kalkun tulosten viivästyminen johtui väärin ymmärretystä ohjeistuksesta.

- Keskusvaalilautakunnan tietojen mukaan laskenta sujui siellä ihan ok. Ajatuksenahan on, että vaalilautakunnasta  annetaan nopeassa tahdissa alustava tulos eikä ruveta tarkkaan laskemaan lopullista saldoa, koska kaikki äänet joka tapauksessa tarkastuslasketaan seuraavana päivänä keskusvaalilautakunnassa uudelleen.  Nyt täällä yhdessä lautakunnassa  tähdättiin mahdollisimman hyvään lopputulokseen, mutta alustava tulos olisi pitänyt antaa aikaisemmin.

Manuaalisen äänestysluettelon korvaavasta sähköisestä vaalitietojärjestelmästä saatiin Perämaan mukaan Tampereella hyviä kokemuksia.

- Tampereella oli näissä kuntavaaleissa 14 äänestysaluetta, joilla sähköinen vaaliluettelo oli käytössä. Kun ei tarvinnut etsiä äänioikeutettuja manuaalisesta vaaliluettelosta, se on nopeuttanut äänestystapahtumaa. Vaali-illan loppupuolella taas tulokset näiltä sähköistä vaaliluetteloa ja vaalitietojärjestelmää käyttäviltä lautakunnilta tuli nopeassa tahdissa. Tulevissa vaaleissa voisi ajatella, että niitä otetaan käyttöön muillakin alueilla.

.
.