Kreikkalaisteatteri veti homo-Jeesuksen näyttämöltä uusnatsien pelossa

Ohjaaja sai tappouhkauksia, toimittaja pahoinpideltiin, mainosjulisteita tuhottiin ja katsojien pääsy ateenalaisteatteriin estettiin. Myös ääriortodoksit vastustivat Corpus Christi -näytelmää.

Ulkomaat

Ateenalainen teatteri on perunut Corpus Christi -näytelmän esitykset uusnatsien uhkailun vuoksi. Teatteri yritti kolmen viikon ajan esittää Terrence McNallyn näytelmää, jossa Jeesus ja apostolit kuvataan nyky-Texasissa asuvina homoina, mutta joutui lopulta taipumaan.

- Olemme pahoillamme, että ihmisiä on hakattu ja solvattu. Yritimme esittää näytelmää kolmen viikon ajan, mutta se osoittautui mahdottomaksi, todetaan teatterin tiedotteessa.

Lokakuisessa ensi-illassa teatterin eteen kokoontui äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen jäseniä ja ääriortodokseja, jotka estivät katsojia pääsemästä sisälle. Uusnatsit pahoinpitelivät toimittajan, joka yritti kuvata näytelmän mainosjulisteiden tuhoamista. Näytelmän ohjaaja Laertis Vassileiou sai tappouhkauksia.

- Teatterin ovien ulkopuolella nähtyjä väkivaltaisuuksia ei ole nähty missään muualla, jossa näytelmää on esitetty - lukuunottamatta fanaattisia muslimeja, näytelmän tekijät sanovat.

Corpus Christin esittäminen yritettiin estää myös oikeuden avulla. Yritys epäonnistui.

Kreikan ortodoksikirkko on tuominnut väkivallan, mutta useiden kirkonmiesten uskotaan tukevan äärioikeistolaisen Kultaisen aamunkoiton politiikkaa. Maahanmuuttajavastainen puolue on ottanut itselleen yhä näkyvämmän roolin yhteiskunnassa saatuaan parlamenttivaaleissa yli 400 000 ääntä.

Lähteet: AFP