1. yle.fi
  2. Uutiset

Kateus voi olla kovempaa kuin kiima, sanoo Lapin tulokuningas

Lapin tulokuningas, pellolainen monialayrittäjä Armas Kristo ei kiellä kateutta. Mies tietää, että häntäkin kadehditaan ja pahimmillaan tuo kateus on jopa kovempaa kuin kiima. Armas ei puhu kateuden kohteeksi joutumisesta, vaan pääsemisestä. Siihen ei pääse itsestään. Se pitää ansaita, Armas Kristo naurahtaa.

Kotimaan uutiset

Nyt saattaisi olla taas kadehtimisen paikka: Armas Kristo on tänä vuonna Lapin suurituloisin henkilö. Kriston ansio- ja pääomatulot ovat yhteensä 7,5 miljoonaa euroa. Kristo teki tulopottinsa myymällä omistamansa Lapin Lihan haaparantalaiselle Polaricalle. Veroja Armas Kristo maksoi tuloistaan yhteensä yli 2,1 miljoonaa euroa.

Kristo ei kaihda muistelemasta, kuinka hän aikoinaan aloitti Lapin Lihan. Mies osti konkurssipesältä silloisen lihakaupan voimatekijän, Lapin Poron ja riistan, ja sai siinä kaupassa ne kuuluisat "mätölihat" ja niiden maineen.

- Oli siinä vain omat haasteensa aloittaa niiden mätölihojen kanssa, hän sanoo ja ihan harkitun ironisesti käyttää tuota sanaa silloisista tuotteistaan.

Kriston mielestä surkuhupaisaa oli se, että Pello oli ainoa kunta Suomessa, missä terveyslautakunta kielsi myymästä niitä "mätölihoja".

- Minun oli pakko jalostaa ne lihat ja siinä onnistuttiin niin hyvin, että siitä toiminnasta kasvoi menestyvät liha- ja marjatalo.

Armas Kristo näytti hyvän liikemiesvainunsa, kun osti tuon konkurssipesän ja perusti uuden lihatalon. Nyt Lapin Liha on myyty ja se näkyy mukavana tulopottina miehen tilillä.

Myi kananmunia jo 7-vuotiaana

Armas Kristo sanoo olleensa liikemiehenä ja yrittäjänä jo 65 vuotta. Ensimmäiset omat rahansa hän tienasi jo 7-vuotiaana myymällä kananmunia Arpela-Sihtuuna-tietyömaalla.

- Se oli sellainen hätäaputyömaa. Joka aamu kävin siellä myymässä työmiehille kananmunia ja aina kaikki menivät. Se oli iso savotta. Siellä oli pari-kolmekymmentä hevosta soranajossa. Montulla miehet hakkasivat kangilla ja hakuilla jäämaata ja lapioilla kuormattiin. Ei ollut kaivinkoneita.

Voidaan siis hyvällä syyllä sanoa, että Arpela - Sihtuuna-maantie on rakennettu Armas-pojan myymien kananmunien voimalla.

Sieltä Armakselle urkeni myös yrittäjän taival.

- Eihän se ihan itsestään selvää ollut, mutta jonkinlaisen sytön se varmaan antoi. Asioilla on aina monta puolta, hän pohtii.

Usein haukutaan, harvoin kiitetään

Armas Kristolle yrittäminen on aina ollut iso haaste ja henkistä kanttiakin on usein kokeiltu. Yrittäminen vaatii myös sietämistä ja kovaa kestokykyä ja erityisesti silloin, kun julkisuusmylly oikein kovasti pyörii.

- Ja pyöriihän se. Nykyisinkin harva se päivä saa lehdestä jotakin lukea; usein haukutaan, harvoin kiitetään, hän sanoo. Mies toisaalta tietää, että kun on monessa mukana, niin sitä kuuluu ja näkyy.

Tuon myydyn lihatalon jälkeen Armas Kristo jatkaa muun muassa talotehtailijana, matkailuyrittäjänä ja kiinteistötoimijana - ja ties minä.

- Olen oikeastaan pyrkinyt tekemään kaikkea muuta, mutta ruumisarkkuja en ole valmistanut, enkä myynyt. Se on liian lopullista, hän naurahtaa.

Armas Kristo sanoo, että yrittäjän elämä on kuin urheilua. Joskus onnistuu, joskus ei.

Lappi elää kolmesta "ämmästä"

Armas Kriston mielestä Lappi elää kolmesta "ämmästä": matkailusta, malmista ja metsästä. Ja juuri matkailussa ja metsässä mies on itsekin kovasti mukana. Uusin innovaatio on hänen perustamansa Kristojen yhteismetsä. Metsään viittaa myös Turtolassa oleva puutalotehdas Pello Puu Oy. Tornionjoen toisella puolella Ruotsin Svansteinissa siintelee yksi Armaksen menneistä "harrastuksista", hiihtokeskus Pullinki. Siellä häärivät nyt uudet omistajat.

- Tämä Turtolan kohta molemmin puolin Tornionjoessa on maksanut ja maksaa minulle erittäin paljon, mies miettii.

- Pullinki oli minulle kallis harrastus, mutta mahdottoman hyvä oppi. Olipahan minulla kerran ihan oma "jukujukukylä", hän sanoo ja taas naurahtaa niin makeasti kuin Armas vain naurahtaa.

Tavoite elää sata vuotta

Armas Kriston tavoite on elää sata vuotta, josta 72 vuotta on jo hurahtanut.

Mutta on pieni probleema: Armas miettii, mitä hän tekee nämä loput 28 vuotta?

- Kait se on tätä yrittämistä. Vuodet vain ovat menneet tosi lyhyiksi; ovat kuin vangin vuosia. Viikoista ei kerkiä edes lukua pitämään - päivistä puhumattakaan.

- Sen ainakin tietää, että vanhenee.

Lue seuraavaksi