Vallan uusjako alkaa

Vaaleista on muutama päivä, mutta vallan ja vastuun uusjako on alkanut. Protokollan mukaan suurin puolue kutsuu muut neuvonpitoon. Pelkät äänimäärät eivät riitä ykköspaikoille, sillä vaativiin tehtäviin istutetaan parhaat mahdolliset vastuunkantajat.

Kuntavaalit 2012
Kokousnuija naisen kädessä
Pekka Sipilä / Yle

Lappeenrannan suurimman puolueen ylin päättävä elin kunnallistoimikunta on aloittanut ensimmäiset neuvottelut. Demarit valitsevat joukostaan neuvottelijat, jotka kutsuvat muut puolueet neuvonpitoon - ehkä jo ensi viikolla.

Kun puolueet ovat keskenään päässeet sopuun paikkojen jaosta, alkavat puolueet työntää merkkipaikoille parhaita mahdollisia valtuutettuja. Tässä valinnassa painavat valtuutetun saama äänimäärä, osaaminen sekä kokemus.

Kansanedustajat Anneli Kiljunen (SDP), Jukka Kopra (Kok.) ja Ari Torniainen (Kesk.) voisivat äänimääränsä perusteella tavoitella kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, mutta riittääkö heidän aikansa hoitamaan kahta aikaa vaativaa tehtävää? Tosin Torniainen on kaupunginhallituksen puheenjohtaja tälläkin hetkellä. Suurimpana puolueena SDP varmaankin tavoittelee paikkaa. Silloin äänimäärän ja kokemuksen perusteella paikka voisi mennä Marja- Liisa Vesteriselle tai Risto Kakkolalle.

Jos kaupunginhallituksen puheenjohtajuus menee demareille, kokoomus varmaankin haluaa valtuuston puheenjohtajuuden. Nykyistä puheenjohtajaa Heikki Järvenpäätä voi varmaan veikkailla kisaan mukaan, mutta haastajiakin voi löytyä, kokoomuksen ääniharava Tuomas Telkkä ja kansanedustaja Jukka Kopra.

Kolmas huippupaikka on Eksoten hallituksen puheenjohtajauus. Paikka sopisi Eksoten nykyiselle valtuuston pj:lle demarien Marja-Liisa Vesteriselle. Keskustan Antti Kaarnakin voisi olla vahvoilla, entisen sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana. Keskustan Jouni Kemppi sai kuitenkin enemmän ääniä ja toimii nyt koulutuskuntayhtymän puheenjohtajana.

Imatran konsensus jatkuu

Imatralla tuntuu löytyvän haluja nykyiseen naisvaltaan. Demarien Tiina-Wilen Jäppinen voi jatkaa valtuuston puheenjohtajana ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana kokoomuksen Anu Urpalainen.

Perussuomalaiset saivat kuntavaaleissa kolme lisäpaikkaa tulevaan valtuustoon. Neljä vuotta sitten Perusuomalaisten käteen paikkajaossa jäi heikompi käsi. Nyt vaalivoitolle haetaan vastinetta paikkajaossa ja myös puolueen painoarvon odotetaan kasvavan. Muissa puolueissa pohditaan sitä, että kuka puoluetta Imatralla johtaa: kokenut Erkki Saarimäki vai äänikuningas Timo Härkönen.

Yhdestä asiasta Vuoksen rantamilla vallitsee kuitenkin selvä yksimielisyys. Neljä vuotta vallinneelle konsensuspolitiikalle halutaan jatkoa yli puoluerajojen. Myös pienpuolueille ollaan valmiiita antamaan vastuuta, vaikka vaalitulos ei sitä suoranaisesti edellyttäisikään. Imatralla neuvottelut käynnistyvät ensi viikolla ja tuleva kuukausi tulee näyttämään riittääkö kaikilla me-henkeä.