Kuolleiden alttari, pullo mescalia ja kansantanssia

Riihimäellä alkanut Meksikolainen kulttuuriviikko on suurin koskaan Suomessa järjestetty meksikolaisen kulttuurin kattaus. Riihimäelle on saapunut 40 meksikolaista esiintyjää, käsityöläistä  ja taiteilijaa. Riihimäkeläiset saavat meksikolaisen kulttuurikylvyn, kun tarjolla on kaikkea elämäntavoista ja taiteesta värikkääseen kulttuuriin.

Kotimaa
Lasiminiatyyri Susanna Koskenmäen näyttelystä Miniaturas mexicanas de vidrio
Suomen Lasimuseo

Kymmenpäiväisen tapahtuman aikana esille pääsee meksikolaisen Oaxacan kulttuurielämä laajasti. Mukana on mm. lasitaidetta, käsitöitä, tanssia ja musiikkia sekä elokuvia. Kulttuuriviikon teemana on juuri Oaxacan maakunta.

Riihimäellä perjantaina alkanut viides Meksikolainen kulttuuriviikko on tapahtuman historian suurin ponnistus. Riihimäelle on saapunut 40 meksikolaista esiintyjää, käsityöläistä ja taiteilijaa.

Riihimäen tapahtuma saattaa jäädä Suomen suurimmaksi

Meksikon Suomen suurlähettiläs Agustin Gutierrez Canet kiittelee hyvin toiminutta yhteistyötä.

- Tämä ei ole mikään helppo juttu. Tämä on vaatinut kovaa tiimityötä. Tapahtuma on suurempi kuin koskaan aikaisemmin, enkä usko, että tämä tulee enää koskaan toistumaan näin suurena, ennakoi suurlähettiläs Canet.

Suomen Lasimuseossa lasitaiteilija Ana Thielin näyttely on Estratos del Ser - Olemisen kerroksellisuus. Se esittelee taiteilijan töitä kolmen vuosikymmenen ajalta. Lasumuseossa on esillä myös suomalaisnäkemys meksikolaisuudesta, Susanne Koskimäen näyttely Miniaturas mexicanas de vidrio, Pienoismaailma lasihelmifiguureita. Hän on tehnyt ne ollessaan Oaxacassa Suomen taiteilijaresidenssissä.

Lasimuseossa voi seurata näyttelyiden lisäksi meksikolaisten tekstiilien kudontanäytöksiä ja ostaa käsityötuotteita.

Riihimäen Kino Sammossa näkee viikonlopun aikana kolme englanniksi tekstitettyä meksikolaista elokuvaklassikkoa.

Riihimäen taidemuseossa on kulttuuriviikolla kaksi teemanäyttelyä, Objeto Transverso - Perinteitä uudistavaa muotoilua Oaxacasta sekä Luz y Color de Oaxaca - Nuoria kuvataitelijoita Meksikosta.

Sunnuntain avajaisjuhlassa esiintyy meksikolainen Guelaguetza kansantanssiryhmä. Museossa on esillä taidemaalari Rufino Tamayon kunniaksi pystytetty Kuolleiden päivän alttari.

Riihimäen kaupunginkirjastossa on esillä valokuvaaja Pedro Valtierran näyttely ja lisäksi toinen Kuolleiden päivän alttari. Iltaisin kirjasto esittää draamasarjaa El Alma de Mexico.

Tuntematon Meksiko

Suomessa asuu noin 300 meksikolaista, joista suurin osa on Suomessa avioituneita naisia. Meksikolainen kulttuuri on suomalaisille suhteellisen tuntematonta. Suomen Lasimuseossa, Riihimäen taidemuseossa ja elokuvateatterissa näyttäytyvä tapahtuma on Canetin mielestä ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua meksikolaiseen kulttuuriin.

Meksiko tunnetaan Suomessa ruoastaan, tulisesta chilistä ja corianterista. Meksikolaista ruokaa onkin tarjolla - kolmen meksikolaisen kokin ja opiskelijoiden tekemä Meksiko-menu Hyrian ammatillisen oppilaitoksen lounasravintolassa.

Tapahtumassa tuli Riihimäelle 15 vuotta sitten näyttelyä Suomen Lasimuseossa pitäneen Ana Thielin kaupungin kulttuuriväkeen syntyneiden suhteiden ansioista. Thiel on mukana tälläkin kertaa, nyt 30-vuotista taiteilijanuraa juhlistavalla näyttelyllään.