Vilkasta keskustelua palkoista ja kalliista arjesta

Komeileeko palkkakuitissasi 2 776 euroa ennen tunnelmaa latistavia veroja ja muita maksuja? Puolet työntekijöistä tienaa kuitenkin sinua vähemmän. Kommentoijat ovat surkutelleet vähävaraisten kohtaloa ja elämisen kalleutta.

Osallistu
Työntekijä selaa paperipinoa.
Tiina Jutila / Yle

Nimimerkki Queer Duck kiteyttää ongelman.

"Ongelma ei ole sinällään palkkataso, vaan se mitä palkallaan saa. Tietenkin moni kiroilee verojaan ja valittaa kun "valtio vie kaiken". Mutta samaan aikaan valittaja raahaa huippukalliita ostoskassejaan K- tai S-marketista kotiin. Mitäs logiikkaa se on?"

"Suomalaisten on totuttava maltillisesti taantuvaan reaaliseen palkkakehitykseen kustannuskilpailukyvyn säilyttämiseksi. Matalapalkka-alojen reaalinen ansiotaso kaipaisi silti jossain määrin kohennusta samalla kun mukavissa julkisen alan viroissa tarvittaisiin huomattavaa reaalisen palkkatason laskua."

Nimimerkki Leija tyytyy vähempään.

"Oh-hoh, kylläpä ihmiset tienaavat hyvin. Olisi ollut kiinnostavaa jos myös eri kotitalouksien tulot olisi selvitetty. Tulot näyttävät sitä pienemmiltä, mitä hulppeamman asunnon on ostanut. Tämä vääristää vertailua. itse asiassa ihmiset tienaavat vielä enemmän kuin tästä nyt näkyy. On täysin oma valinta jos vaatimattomat asunnot eivät riitä."

Nimimerkki Kalle kertoo maailmankatsomuksestaan.

"Palkkatasolla ei oikeastaan välttämättä ole kovinkaan suurta merkitystä. Menotaso sensijaan luo jo perspektiiviä; mitä jää käteen kaikkien, verojen, muiden menojen jne jälkeen. Tulotasoni on melko alhainen; menotasoni vieläkin alhaisempi. Ei ole pakko näyttää kenellekkään mitään. Elän ja annan muidenkin elää."

Nimimerkki Ilmaiset orjat ei näe valoa.

"2 miljoonaa syrjäytettyä kansalaista, heistä miljoona suomalaista täysin köyhyysrajan alapuolella, suurtyöttömyys, ilmaisena suomalaisena orjatyövoimana ja olemattomalla sairaseläkkeellä kituuttavat, jonottavat uupuneina, nälissään ja väsyneinä pilaantunutta leipää."