1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Pedot ja pakkanen hävittävät hirvikärpäsen koteloita

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöksessä on saatu uutta tietoa hirvikärpäsen vihollisista.

Kotimaan uutiset
Siipensä pudottanut hirvikärpänen iholla
Toni Pitkänen / Yle

Hirvikärpäsen kotelot kestävät 15–20 asteen pakkasia kolmesta neljään vuorokautta. Näin on havainnut filosofian maisteri Sirpa Kaunisto biologian alan väitöskirjassaan.

Hirvikärpäsnaaras tuottaa koteloita syksystä kevääseen eli niin kauan kuin se asustaa hirven turkissa. Kotelot tippuvat isännästä pitkin vuotta odottamaan seuraavaa syksyä ja kuoriutumista. Koteloita näkyy yleisimmin hirvien makuupaikoilla.

Kotelot kelpaavat myös pikkunisäkkäille

Päiviä tai viikkoja kestävien pakkasjaksojen lisäksi hirvikärpästen koteloita uhkaavat pedot. Väitöstutkimuksessa asiaa selvitettiin tekemällä lumihankeen keinotekoisia makuupaikkoja, joille asetettiin tarjolle hirvikärpäsen koteloita. Noin 35 prosenttia koteloista hävisi viisi vuorokautta kestäneiden kokeiden aikana.

Kotelot kelpasivat ravinnoksi etenkin, jos makuupaikoilla oli hirven hirvikärpästartunnasta kertovia lumivärjäytymiä. Punertavan ruskeat värjäytymät ovat hirvikärpäsen ulostetta, hirven verta ja kudosnestettä. Koteloita söivät tiaiset ja myös pikkunisäkkäät, kuten metsämyyrä, metsäpäästäinen ja peltomyyrä, vaikka se on tavallisesti kasvissyöjä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että lepovaiheessa olevat hirvikärpäsen kotelot ovat pienempiä pohjoisemmalla levinneisyysalueella. Aikuiset kuoriutuvat pienemmistä koteloista nopeammin, mistä on hyötyä pohjoisen lyhyessä kesässä.

Sirpa Kauniston väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 7. marraskuuta.

Lue seuraavaksi