Malmin kutojamummot saivat helsinkiläiset liikkeelle

Malmin asematunnelissa järjestetiin torstaina mielenosoitus häätöuhan alla olevien käsitöitä myyvien mummojen puolesta. Kaupunki on uhannut häätää mummot tunnelista. Puolustajien mukaan vanhusten omaehtoista tekemistä pitäisi tukea, ei estää.

Kotimaa
Mielenosoittaja kutojamummojen häätösuunnitelmia vastaan Malmin asematunnelissa.
Yle

Malmin asematunnelissa riitti torstaina vilskettä. Käsitöitään kauppaavien mummojen häätöä vastustamaan oli saapunut joukko mielenosoittajia. Viesti ei jäänyt keneltäkään epäselväksi.

- Mun mielestä mummoja ei saa missään tapauksessa häätää. Ne on niin mukavia. Mä aina juttelen kun ne istuu ja kutoilee täällä, mielenosoitukseen saapunut Lea Saksi kertoo.

JP Väisänen oli jopa rakentanut kyltin mummojen puolesta. Mielenosoitus on hänen mukaansa merkittävä aloite, joita ei liikaa tässä maassa näe.

Pitäisi huomioida kuin ammattimaista se myynti on.

Anna Pylkkänen

- On hullua jos Helsingin kaupunki ei tue sen omien kaupunkilaisten julkisten tilojen käyttöä. Tämä on virkeää kaupunkikulttuuria parhaimmillaan.

Väisäsen mukaan poliisiltakin on tullut viestiä, että turvallisuus tunnelissa on parantunut mummojen läsnäolon myötä.

Oma-aloitteisuutta pitäisi tukea

Mummojen kohtalosta tuohtunut Anna Pylkkänen kutsui mielenosoituksen koolle yhteisöpalvelu Facebookissa. Hänen mukaansa yhteiskunnan pitäisi ennemminkin tukea ikääntyneiden oma-aloitteista toimintaa kuin olla tyrmäämässä sitä.

- Nämä julkiset tilat ovat kaupunkilaisten tiloja joissa he voivat tuoda omalla toiminnallaan niin turvaa, viihtyvyyttä ja ihan iloakin ihmisten elämään.

Kutojamummot epäilevät että häätöpuheet ovat saaneet alkunsa läheisen torin kauppiaiden kateudesta. Mummot kun eivät maksa mitään myyntipaikastaan.

Asematunnelissa kutomispuuhan ohessa nähdään tuttuja ja parannetaan maailmaan. Samalla mieli pysyy virkeänä. Eikä touhulla kuulemma juuri rikastuta. Eräs mummoista toteaa, että kahvirahat kertyvät niukin naukin.

Rakennusvirasto pohtii asiaa perjantaina

Kaupungin rakennusvirasto käsittelee mummojen kohtaloa perjantaina. Mielenosoituksen järjestäjä toivoo, että virasto ymmärtää mistä myyntitouhussa on kyse.

Huomenna varmaan saadaan joku järkevä ratkaisu aikaan

Pekka Sauri

- Pitäisi huomioida kuin ammattimaista se myynti on. Tämä on verrattavissa kirpputoritoimintaa tai katusoittoon. Ei katusoittajatkaan, jotka eivät tee sitä ammattimaisesti, maksa siitä paikastaan mitään, Anna Pylkkänen peräänkuuluttaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on ottanut mummojen häätösuunnitelmiin kantaa omilla Facebook-sivuillaan. Aluksi hän totesi, että mummoja ei häädetä mihinkään, mutta myöhemmin veti sanojaan takaisin. Perjantaina jotain päätöksiä suuntaan tai toiseen voidaan silti odottaa.

- Varmaan ei tiedetä mitä pitäisi päättää, yritetään nyt kerätä yhteen eri näkökulmat mitä mahdollisia ongelmia tähän nyt liittyy. Perjantaina varmaan saadaan joku järkevä ratkaisu aikaan, Pekka Sauri toteaa.