Brasilian São Paulon osavaltiossa poliisimurhien piikki

Presidentti Dilma Rousseff tarjosi liittovaltion apua väkivallan kitkemiseksi. Laajoja huumeratsioita ja pidätyksiä tehdään slummeissa eri puolilla São Pauloa.

Ulkomaat

Brasilian São Paulon osavaltio kärsii lisääntyvistä poliisimurhista, kertoo Brasilian media. Folha de São Paulo - lehden mukaan viime viikosta alkaen useita poliiseja on murhattu ampumalla ohimenevistä moottoripyöristä tai autoista São Paulon metropolialueella.

Kaiken kaikkiaan 88 paikallispoliisia on kuollut São Paulon osavaltiossa tänä vuonna. Määrä on yli puolet enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Folha de São Paulo -lehden mukaan hallitus ei kuitenkaan myönnä, että surmien välillä olisi yhteyttä.

Lehti kertoo, että osavaltion sotilaspoliisin päällikkö Roberval Franca sanoi alkuviikosta, että ainakin 37 kuolemantapauksessa on palkkamurhan piirteitä.

Torstaina kaksi ilman univormua ollutta sotilaspoliisia teloitettiin Heliópolisin slummissa Zona Sulin alueella, kertoo brasilialainen O Globo -sanomalehti.

O Globon mukaan myös siviiliväestö kärsii väkivaltaisuuksista ja murhista. Keskiviikkoillan ja torstaiaamun välisenä aikana São Paulossa rekisteröitiin 12 murhaa. Lehti kertoo, että viimeisen 19 päivän aikana 79 siviilihenkilöä on kuollut rikollisten toimesta tai poliisin ja rikollisten yhteenotoissa.

Presidentti tarjosi apua São Paulolle

Brasilian presidentti Dilma Rousseff tarjosi torstaina liittovaltion apua São Paulon osavaltiolle murhien kitkemiseksi. Presidentti keskusteli torstaina puhelimitse São Paulon kuvernöörin Geraldo Alckminin kanssa, ja he sopivat pitävänsä kokouksen seuraavalla viikolla turvallisuuskysymyksistä.

Rousseff ja Alckmin sopivat puhelussa jo ensimmäisestä turvallisuustoimesta. Vangit, jotka ovat johtaneet São Paulon poliisimurhia siirretään liittovaltion rangaistusvankiloihin.

Sotilaspoliisi on tehnyt useita ratsioita São Paulon slummeihin. Maanantaina 600 raskaasti aseistettua sotilaspoliisia aloitti operaation Paraisópolisin slummissa. Ratsiassa pidätettiin 17 ihmistä ja takavarikoitiin sekä aseita että huumeita. Poliisin mukaan ratsian tarkoitus oli tyrehdyttää kasvavaa huumekauppaa ja estää ryöstöjä.

Folha de São Paulon mukaan poliisi löysi myös rikollisryhmän dokumentteja. Materiaalin joukossa oli nimilista, josta löytyi murhien kohteena olleita poliiseja.

Tämän viikon poliisiratsioissa paljastui myös kattava tunneliverkosto, joka yhdisti toisiinsa erään merkittävän huumekauppiaan talon, kokaiinin jalostamona toimineen rakennuksen ja huumeiden myyntipaikan. 15 metriä leveä tunneliverkosto löytyi São Remon alueelta ja jatkui São Paulon yliopistoalueen kupeeseen saakka.