Mehiläisen johtajalla hunajaisimmat tulot

Terveysbisnes kannattaa. Suurten terveyspalveluyritysten johtajien viime vuoden tulot vaihtelevat 40 000 eurosta 400 000 euroon. Joitakin lääkäriyrityksiä on kritisoitu Suomeen jäävien verojen minimoinnista.

talous
Vertailu yksityisten terveydenhuoltoyritysten johtajien palkoista
Yle Uutisgrafiikka

Vuosi sitten marraskuussa julkisuuteen nousivat terveyspalveluyhtiö Mehiläisen verojärjestelyt. Tuolloin selvisi, että Mehiläinen oli maksanut yli 200 miljoonan euron liikevaihdosta yhteisöveroa runsaat 300 000 euroa.

Verokikkailusta ei voi kuitenkaan syyttää Mehiläisen nykyistä toimitusjohtajaa. Matti Bergendahlilla verotettavaa ansiotuloa kertyi viime vuodelta lähes 400 000 euroa.

Bergendahl ansaitsi eniten suurten terveyspalveluyritysten toimitusjohtajista.

- Ansiot koostuvat ihan normaalisti kuukausipalkasta ja tulospalkkiosta, Bergendahl sanoo.

Viime vuonna hän toimi Mehiläisen ruotsalaisen emon Ambean konsernijohtajana.

Kuusinumeroista vuosipalkkaa nostivat myös Terveystalon ja Aavan toimitusjohtajat.

"Tämä on kivaa"

Vähiten ansiotuloja toimitusjohtajista keräsi Attendon Pertti Karjalainen reilun 30 000 euron vuosiansioilla. Pääomatuloja Karjalaiselle kertyi runsaat 300 000 euroa.

Vuonna 2007 Attendon toimitusjohtaja Karjalainen myi lääkäriyhtiö Medonen omistuksensa Attendon omistavalle ruotsalaisyhtiölle. Nyt Karjalainen selvitti Ylelle, että kevyemmin verotetut 300 000 euron pääomatulot ovat peräisin hänen yksityisistä sijoituksistaan, jotka eivät enää liity Attendoon. Sen sijaan ansiotulot Pertti Karjalainen sanoo keränneensä lääkäriyhtiön toimitusjohtajana.

- Olen kokenut, että tämä on minulle riittävä taso. Olen joskus saanut tästä yhtiöstä jo niin sanotusti oman iloni ja teen tätä työtä ehkä vähän jostain muista syistä kun palkkatuloista. Minusta tämä on kivaa, Karjalainen kertoo.

Suurten terveyspalveluyritysten toimitusjohtajista pienimmät yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot ovat oululaisen terveydenhuoltoon, digitaaliseen terveysmediaan ja palvelukehitykseen keskittyvän Coronaria-konsernin emoyhtiön toimitusjohtajalla Teppo Lindenillä.

Hänen ansiotulonsa olivat viime vuonna noin 35 000 euroa ja pääomatulonsa noin 2 000 euroa. Linden omistaa itse viidenneksen konsernin emoyhtiöstä, jonka liikevaihto oli viime vuonna reilut 52 miljoonaa euroa. Linden ei halunnut kommentoida tulojaan Yle Uutisille.