Viihdemaailman tähdet kampanjoivat näkyvästi Obaman rinnalla

Obama esiintyy kampanjansa viimeisinä päivinä suosittujen artistien kuten Katy Perryn, Dave Matthewsin ja Bruce Springsteenin kanssa.

Bruce Springsteen esiintyi Obaman kannatuskokouksessa Iowan yliopistolla 18. lokakuuta 2012 Kuva: Steve Pope / EPA

Yhdysvalloissa myös näyttelijät ja muusikot ovat lähteneet kampanjoimaan näkyvästi ehdokkaansa puolesta lähestyvien presidentinvaalien alla. Istuvan presidentin Barack Obaman julkkistukijalista on pitkä, kun taas haastajaa Mitt Romneya on ilmoittautunut tukemaan vain muutama viihdemaailman tähti.

Obama kiertääkin tulevina päivinä ahkerasti tapaamassa julkkistukijoitaan eri osavaltioissa. Täydellisistä naisista tuttu näyttelijä Eva Longoria esiintyi eilen torstaina Obaman kanssa Las Vegasissa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa.

Huomenna lauantaina laulaja Katy Perry esiintyy Wisconsinissa järjestettävässä ilmaiskonsertissa Obaman kanssa. Heti konsertin jälkeen Obama kiiruhtaa Virginiaan kampanjoimaan yhdessä entisen demokraattipresidentin Bill Clintonin sekä laulaja Dave Matthewsin kanssa.

Kampanjoinnin viimeisenä päivänä, ensi maanantaina, Obama tapaa Ohiossa Bruce Springsteenin. Springsteenin ja räppäri Jay-Zin on määrä esittää duetto Obaman hyväksi.

Springsteen on ollut Obaman vakaa tukija jo pitkään. Hän esiintyi muun muassa Obaman virkaanastujaiskonsertissa vuonna 2009.

Obamalla Hollywoodin tuki

Hollywood-näyttelijät tukevat innokkaasti Obamaa. Hänen tukijoihinsa lukeutuvat muun muassa George Clooney, Robert De Niro, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Leonardo Di Caprio, Morgan Freeman ja Robert Redford.

Romneyn näkyvin ja tunnetuin Hollywood-tukija on veteraaninäyttelijä Clint Eastwood.

Myös musiikkimaailmassa Romneylla on kannattajia niukanlaisesti. Eilen torstaina Romneyn taakse asettui rokkari Meat Loaf. Myös Kiss-yhtyeen basisti Gene Simmons ja muusikko Kid Rock ovat ilmoittaneet kannattavansa Romneya.

CNN:n mukaan Romneya kannattavat sen sijaan finanssimaailman vaikuttajat. Esimerkiksi miljardööri Donald Trump on asettunut tiukasti Romneyn taakse.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema Etelä-Kalifornian yliopiston professori Steven Ross huomauttaa, että julkkistukijoiden pääasiallinen hyöty on tuoda huomiota ehdokkaalleen. Rossin mukaan harva äänestäjä valitsee ehdokastaan sen perusteella, että julkisuuden henkilö tukee häntä.

- Amerikkalaiset eivät ole tyhmiä, Ross sanoo.