Hämeenlinnan kirjasto lisää itsepalvelua

Hämeenlinna on hankkinut pääkirjastoonsa uudet lainaus- ja palautusautomaatit, joiden toivotaan lisäävän asiakkaiden itsepalvelua, antavan henkilökunnalle aikaa rutiineja vaativammille tehtäville ja säästävän kustannuksia. Automaatteihin voi tulevaisuudessa lisätä uusia jo aiemmin verkkokirjastoissa olleita ominaisuuksia.

kirjastot
Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen kokeilee Hämeenlinnan pääkirjaston uutta itsepalveluautomaattia
Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto lisää lainaajien itsepalvelumahdollisuuksia. Kaupunki on hankkinut pääkirjastolle neljä uutta yhdistettyä lainaus- ja palautusautomaattia. Niihin voi tulevaisuudessa liittää verkkokirjaston ominaisuuksia kuten kokoelmien selaamista, varausten tekoa tai lainojen tarkastelua.

Toisen kerroksen automaatin ansiosta myös sunnuntaisin voi lainata lehtiä tai yläkerrassa olevia kirjoja pienestä suosikkikirjojen kokoelmasta. Hämeenlinnassa on ollut automaatti keväästä saakka koekäytössä Jukolan kirjastossa, mistä kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvasen on hyviä kokemuksia.

Asiakkaita ei aiota patistaa automaateille, vaan henkilökunnan kanssa voi jatkossakin asioida laina- ja palautusasioissa, lupaa Inkeri Jurvanen. Hänen mukaansa aina on ihmisiä, jotka mieluiten asioivat henkilökunnan kanssa, mutta myös itsepalvelumahdollisuuksia haluavia.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen toivoo automaation ja itsepalvelun helpottavan selviytymistä kirjaston säästötavoitteista. Henkilökuntaa ei ole aikomus vähentää, vaan työntekijöille jää enemmän aikaa rutiinien sijaan vaativampiin palvelutehtäviin.