1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Munavoi syntyi pula-aikana

Pula-ajan ruoka-ohjeita sisältävä kirja neuvoo usean erilaisen tavan jatkaa voita. Nykyajan juhlapöytien herkku munavoi on syntynyt tarpeesta säästää voita. Keittiömestari Jaakko Kolmonen vinkkaa lisäämään voihin pula-ajan tapaan esimerkiksi jauhoja, maitoa, juureksia, sipulia tai korppuja.

Kuva: Yle

Saimi Latosen Pula-ajan ruoka-ohjeita -vihkonen vuodelta 1946 pitää sisällään 11 ohjetta voin jatkamiseen tai sen korvaamiseen. Meille nykyisinkin tuttu herkku munavoi on yksi näistä. Munavoi siis syntyi tarpeesta jatkaa voita.

Keittiölegenda, opetusneuvos Jaakko Kolmonen kertoo, että ennen munavoi tehtiin luonnon lintujen munista.

- Munia saatiin helposti ja vesilintujen munia ei voita mikään! Ennen ihmiset munittivat lintuja eli ottivat varovasti pari munaa ja lintu muni tilalle uudet. Nykyään tämä on kiellettyä.

Miltä kuulostaisi kurpitsavoi?

Pula-ajan ruoka-ohjeita -vihkosessa esitellään munavoin lisäksi mm. kurpitsavoi. Kurpitsavoihin tulee voin lisäksi raastettua kurpitsaa sekä muna. Keittiömestari Jaakko Kolmonen vinkkaa kokeilemaan uusia variaatioita munavoista.

- Munavoihin voi laittaa lisäksi raejuustoa, leipäjuuston murusia, jauhoja, kypsää porkkanaa sekä yrttejä.

Miten sitten tehdään Jaakko Kolmosen ohjeilla maistuva perinteinen munavoi?

- Munia keitetään noin 6 minuuttia. Munat tulee olla sen verran kiinteitä, että niistä saa kuutioita. Ennen munat survottiin "perunapurtsalla", mutta munaleikkurikin käy. Joukkoon margariinia tai voita. Suosittelen kokeilemaan munavoihin juuri esimerkiksi raejuustoa, siitä tulee vatsallekin hyvä pala.