Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaalla vaalilahjontaepäily

Alavudella tutkitaan epäiltyä vaalivilppiä. Valtuustoon valitun epäillään luvanneen häntä äänestäville ja äänestyslippunsa valokuvanneille runsasta tarjoilua. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Ilkka.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Poliisi on saanut tutkittavakseen vaalilahjontaepäilyn. Alavutelaista perussuomalaisten valtuutettua epäillään kunnallisvaaleissa tapahtuneesta mahdollisesta väärinkäytöksestä. Alavuden poliisi tutkii nyt väitteitä alkoholitarjoamisista, äänestyslipukkeen valokuvaamisesta ja kuvan esittelystä.

Alavuden valtuustoon valitun henkilön epäillään kehottaneen äänestäjiään ottamaan vaalikopissa valokuvan äänestyslipusta, jossa on hänen ehdokasnumeronsa. Valokuvaa vastaan on luvattu väitteiden mukaan muun muassa runsasta tarjoilua. Poliisin mukaan kuulusteluissa todistajat ovat kertoneet, että äänestyslippuja on valokuvattu.

Alavuden poliisiille ensimmäinen yhteydenotto on tullut tiistaina, tutkinnan aloittamisesta päätettiin keskiviikkona. Vaalivilppiepäilyt ovat menneet Alavudella myös keskusvaalilautakunnan tietoon.

Kotietsintä ja kuulusteluja

Komisario Juha Järvelinin mukaan tutkinnassa on suoritettu kotietsintä ehdokkaan kotona, itse epäiltyä ei ole voitu kuulustella hänen työmatkansa vuoksi.

- Poliisilla on kuulustelun suhteen pakkokeinojen käytön mahdolllisuus, mutta siihen ei ole lähdetty, sanoo Järvelin.

Valtuutetun on epäilty tarjonneen äänestäjille omalla äänestysnumerollaan varustetulla etiketillä alkoholia. Alkoholi on poliisin mukaan ollut virosta tuotua. Kotietsinnässä pyrittiin löytämään todistusaineistoa viinaetikettien osalta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Ilkka.

Valtuutettu kiistää

Yle Uutisten työmatkalta Pohjois-Suomesta tavoittama valtuutettu kiistää jyrkästi vaalilahjonnan. Hänen mukaansa hän on jakanut vaalityön merkeissä ainoastaan tulitikkuaskeja ja antaneensa paikalliselle hirviporukalle vastalahjaksi omalla etiketillään varustetun vodkapullon.

Valtuutettu ei suostunut kommentoimaan epäilyjä enempää tässä vaiheessa.

Vaalilahjonnaksi riittää taivuttelu

Pollisi korostaa tapauksen tutkinnasta lähettämässään tiedotteessa, ettei vaalilahjonnan rangaistavuus ei edellytä äänestäjän lupausta käyttäytyä tietyllä tavalla. Rangaistavuuden kynnys ylittyy, jos voidaan näyttää toteen, että äänestäjiä on yritetty taivutella äänestämään tiettyä ehdokasta.

muokattu: 2.12.2012 klo 11:08 Lisätty puhelimitse tavoitetun valtuutetun kommentti.

muokattu: 2.12.2012 klo 14:05 tarkennettu poliisin kuulusteluissa saamia tietoja alkoholin alkuperästä ja äänestyslippujen kuvaamisesta sekä teon rangaistavuus.