Argo on aikamatka 1970-luvulle

Iranin islamilaisen vallankumouksen käydessä kuumimmillaan vuonna 1979, ryntää joukko mielenosoittajia Yhdysvaltain lähetystöön ja ottaa 52 amerikkalaista panttivangeiksi. Kaaoksen keskellä onnistuu kuuden lähetystötyöntekijän paeta turvaan Kanadan suurlähetystöön.

Kuva: Yle

Kaikki tietävät, ettei kestä kauaa ennen kuin totuus selviää ja karkulaiset viedään muiden pankkivankien luokse tai teloitetaan vakoilusta syytettyinä. Tässä tilanteessa CIA:n agentti Tony Mendez punoo uhkarohkean ja mielikuvituksellisen suunnitelman jonka avulla pulassa olevat Amerikan kansalaiset saataisiin pelastettua.

Ben Affleck on kahdessa edellisessä ohjauksessaan, poliisijännäreissä Gone Baby Gone (2007) ja The Town (2010) näyttänyt olevansa kelpo tekijä myös kameran takana. Tämän kolmannen ohjaustyön myötä voi erilaiset määreet unohtaa ja todeta Affleckin olevan täysin kotonaan molemmilla puolilla kameraa. Affleckista on kasvanut vakuuttavan varma ohjaaja, eivätkä tämän elokuvan ympärillä jo viriävät Oscar-puheet ole lainkaan tuulesta temmattuja.

Elokuva alkaa lyhyellä katsauksella Lähi-idän poliittisen historiaan. Tätä jaksoa katsellessa ei voi kuin pyöritellä päätään ja ihmetellä, mitä suurvaltojen valtiaat ihan oikeasti ajattelevat muuta maailmaa koskevia poliittisia päätöksiä tehdessään.

Jos Argo olisi silkkaa fiktiota, niin sen tarina olisi ilman muuta niin ylilyövä, että sitä pitäisi luultavasti melko lapsellisena. Tony Mendez niminen CIA:n agentti nimittäin todella keksi ajatuksen esitellä paenneet lähetystötyöntekijät Iranissa kuvauspaikkoja etsivänä filmiryhmänä, onnistuen tämän hämäyksen avulla auttamaan heidät ulos maasta.

Affleckin todella varmalla kädellä ja tyylitajulla ohjaama Argo on kuin aikamatka 1970-luvulle. Elokuvan ilmapiiri henkii tuota aikaa ja se on tehty kuin elokuvat silloin joskus. Todentuntua lisää se, että suuri osa elokuvan keskeisistä näyttelijöistä on tuntemattomia kasvoja. Affleckin lisäksi tunnetuimpia näyttelijöitä ovat sivurooleissa nähtävät John Goodman ja Alan Arkin.

Tärkeää on tietysti myös se, että Argo on tyylikkään aikamatkan lisäksi myös todella jännittävä elokuva. Selvää lienee, että kaikki ei todellisuudessa sujunut aivan kuten elokuvassa. Taiteelliset vapaudet kuitenkin sallittakoon, varsinkin lopputuloksen ollessa näin erinomaisen viihdyttävä.