1. yle.fi
  2. Uutiset

Looper poikkeaa keskiverrosta tieteisräiskinnästä

2000-luvulla valmistuneet hyvät tieteiselokuvat voi kutakuinkin laskea yhden käden sormilla. Rian Johnsonin ohjaaman ja käsikirjoittaman Looperin myötä joudutaan ottamaan avuksi myös toinen käsi.

kulttuuri
Tähtiä.

Vuodessa 2044 elävä Joe on ammatiltaan Looperi. Tämä tarkoittaa sitä, että hän tappaa tulevaisuudesta menneisyyteen lähetettäviä ihmisiä. Tämä outo järjestely johtuu siitä, että vuonna 2074, jolloin aikamatkailu keksitään ja samalla kielletään, ei ruumiiden hävittäminen ole kuulemma kovin yksinkertaista. Niinpä silloiset rikollisjärjestöt ovat sitten päätyneet tähän hiukan monimutkaiseen ratkaisuun. Eräällä tavallisella tappokeikalla Joen eteen ilmestyy uusi uhri, jonka hän ennen aseen laukeamista ehtii tunnistaa vanhemmaksi itsekseen. Vanha Joe pääse pakoon ja alkavassa takaa-ajossa on lopulta liossa enemmän kuin vain Joen elämä.

Looper on miellyttävällä tavalla keskiverrosta tieteisräiskinnästä poikkeava elokuva.

Keskeisintä tarinassa on tietenkin niin päähenkilöiden kuin heidän maailmansa selviytyminen aikojen yhteentörmäyksestä. Seikkailun ohella Looper ehtii pohdiskella hiukan syvällisempiäkin. Kuten nyt vaikka sitä, mitenkä tekemisemme vaikuttavat tulevaisuuteemme ja minkälaisia ongelmia kahden minän kohtaaminen voikaan nostattaa. Tarinaltaan Looper ei kulje eteenpäin sitä kaikkein suorinta polkua, vaan tarjoaa mukavan mutkikkaan matkan, jonka kaikkia kiemuroita ei ennakkoon ehdi oivaltaa.

Elokuvan pääosassa nähdään kohti Hollywoodin ykkösluokkaa kovaa vauhtia kipuava Joseph Gordon-Lewitt. Joku saattaa muistaa tämän varsin monipuolisen näyttelijän vaikkapa sellaista elokuvista kuin Inception, (2010), 50/50 (2011) tai 500 Days of Summer (2009). Gordon-Lewittin vanhempaa minää elokuvassa esittää, iän myötä aivan uutta karismaa hehkuva Bruce Willis.

Looper on siinäkin mielessä hauskaa spekulatiivista fiktiota, että ohjaaja-käsikirjoittaja Ryan Johnson ennustaa rohkeasti, mitä meidän ajastamme on tulevaisuudessa jäljellä. Niinpä, jos tähän elokuvaan on uskominen, esimerkiksi Ikean lakanat ovat edelleen suosiossa 30 vuoden päästä. Toisen ennusteen mukaan vuonna 2044 kuunnellaan edelleen Richard ja Linda Thompsonin mainiota biisiä, I Want to See the Bright Lights Tonight, jonka julkaisemisesta tulee tuolloin kuluneeksi 70 vuotta. Ken elää hän näkee.

Lue seuraavaksi