Hyppää sisältöön

Kääriäinen vaatii faktoja pöytään Islannin ilmavalvonnasta

Oppositiopuolue keskustan Seppo Kääriäinen syyttää hallitusta asian epämääräisestä valmistelusta ja sanoo siinä olevan jopa salailun piirteitä. Hän vaatii asiaa laajalti eduskunnan käsittelyyn.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen haluaa, että Suomen osallistuminen Islannin ilmavalvontaan käsitellään eduskunnassa "järeälllä menettelyllä", kuten presidentti Sauli Niinistökin on edellyttänyt.

Kääriäinen pitää asian valmistelua epämääräisenä ja hän sanoo, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen toiminta ulko-ja turvallisuuspolitiikkassa on ollut "hapuilevaa ja parlamentaarisen järjestelmän sivuuttavaa."

- Hallituksen on aika laittaa avoimesti faktat pöytää Islannin ilmavalvonnan järjestämisestä. Selonteko Islannin ilmavalvonnasta on käsiteltävä perusteellisesti eduskunnan valiokuntakäsittelyssä ulkoasiainvaliokunnassa, puolustusvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa", vaatii Kääriäinen tiedotteessaan.

Kääriäisen mukaan eduskunnassa on välitöntä tarvetta Suomen ulko-ja turvallisuuspoliittisen aseman arviointiin ja selonteko antaisi siihen mahdollisuuden.

Torstaina SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman vaati myös hallitukselta selontekoa Islannin ilmavalvonnasta. Hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan mielestä asia tulisi näin riittävästi käsiteltyä ja koko eduskunta saisi kattavan informaation.  

Opposition perussuomalaiset on keskustan tavoin arvostellut hallituksen aikeita osallistua Nato-maa Islannin ilmavalvontaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö on sanonut, että on vastuutonta käyttää ilmavoimien väheneviä resursseja Nato-maan ilmavalvontaan, Pohjoismaisten yhteisharjoitusten perusteella ei Niinistön mielestä Islantiin pidä lähteä. Harjoituslennot voitaisiin Niinistön mielestä yhtä hyvin lentää Lapissa Suomen, Ruotsin ja Norjan voimin.